bugün

bipolar bozukluk

eskiden daha çok "manik depresif ya da manik atak" olarak tanımlanan insanlara, daha iyi analiz edilmiş şekline verilen ismiyle bipolar bozukluk olarak teşhis konulmasıdır. olayın çıkış noktasına depresyon denilebilir. fakat asıl mesele, depresif eğilimlerin yoğun yaşandığı dönemlerde ve bu dönemlerden sonra farklı coşkunlukların da yaşanmasıdır. işte, bipolar denilen durum tam olarak burada devreye girmektedir. buna, yüksekte uçan ruh hâlinin, birden karanlığa çökmesi diyebiliriz. dolayısıyla depresyon,direkt olarak bipolar değildir, bipolar'ın içinde bir kavramdır.

mevsimsel dalgalanmalar, değişen hayat şartları, genetik gibi durumlar kişiyi bipolar yapabilir. yani "sevgilim beni terk etti, moralim çok bozuk, bipolarım" gibi bir durum yoktur. zira özenilecek bir yanı da yoktur.

bipolar teşhisi konulmuş kişilerin depresyonda ve çok mutsuz, intihar noktasında, kendisine ve çevresine zarar veren kişiler olduğunu düşünmek ciddi anlamda yanlıştır. ki zaten konuyla alakalı, üstte yazdıklarım dışında net bir sonuca ulaşabilmek imkansız gibi görünmektedir.

ayrıca, uzmanlar bipolar'ı 1 ve 2 olarak ayırıp; birincisindeki mani durumunu, ikincisinde hipomani olarak adlandırmışlardır.

çok yakın, canım ciğerim bir dostumla bipolar'ı paylaşmamdan ve hipomaniden nasibini ziyadesiyle alan bir insan olmamdan mütevellit konuya vakıfım.

götünden element uydurup, konunun profesörlerinden daha net sonuçlara varanlara da selam ederim.

öte yandan; (bkz: #21791422)

edit: bipolar 3 ve 4 de vardır ama bunlar çok hafif bozukluklardır.
Gündemdeki Haberler
güncel Önemli Başlıklar