bugün

heinrich von kleist

18 ekim 1777 - 21 kasım 1811 yılları arasında yaşamış olan ve günlerdir vikipedi sayfasını düzenlemekten anamı ağlatan —daha da ağlatmaya devam edecek olan— alman oyun, öykü ve novella yazarı. ha bir de şair. oyunlarında dram ve trajedi ağırlıkta bu arkadaşın. romantik bir kişilik ayrıca. alman edebiyatı'nın sağlam kalemlerinden... hele drama ve trajedi dendi mi kuzey almanya'da, akla ilk bu delikanlı gelir. romantizm'in de öncüllerindendir. edebî yönü bu kadar.

şimdi gelelim intihar olayına: 34 yaşında iken sevgilisi henriette vogel ile birlikte berlin'deki kleiner wannsee gölü kıyısında intihar etmiştir. olay şöyle gelişir: heinrich, 1809 civarı tıpkı kendisi gibi herhangi bir hayat amacı bulunmayan henriette vogel ile tanışır. birlikte olmaya başlarlar, ilişkileri gelişir. vogel 1808'de önemsiz boyutta olduğu belirtilen rahmindeki kanserin kasım 1811'de çok ciddi bir boyuta ulaştığını, ve çok fazla yaşayamayacağını öğrenir. durumu heinrich'e anlatır. ardından ikisi de yaşamak için bir amaç görmez ve intihar etmeye karar verirler. aslında önce vogel, kendisi korktuğu için daha soğukkanlı olan heinrich'ten kendisini öldürmesini ister. daha sonra heinrich de intihara karar verir. ardından 21 kasım 1811 sabahında heinrich bir intihar mektubu yazar (görsel ) ve vogel ile birlikte berlin'deki kleiner wannsee gölü kıyısına gidip birlikte kahvaltı ederler. daha sonra iş intihar etmeye gelir: heinrich önce vogel'i tabanca ile kalbinden vurur, ardından silahı kendi ağzına dayar ve kendisini de öldürür. intihar mektubundaki bazı sözleri şöyledir:

“... asıl mesele şu ki: Bana bu gezegende hiçbir zaman bir yardım eli uzanmadı.”

mezar taşında ise şunlar yazmaktadır: “Şarkı gibi bir hayat yaşadı ve kederli bir şekilde acı çekti, zor zamanlar geçirdi; ölümü aradı ve ölümsüzlüğü buldu.”
güncel Önemli Başlıklar