bugün

uludağ sözlük genel kültür servisi

belki biliyorsunuzdur ama yazayım yine de. size "mescid-i aksa'yı bana tarif eder misiniz?" diye sorsam bana "kudüs'te yer alan sarı kubbeli mescid" dersiniz, değil mi? yani şu görseli tarif edersiniz:
görsel

ama aslında o mescid-i aksa değil, kubbetüs sahra. yahudiler mescid-i aksa altında kazı yaparlarken ve bu yüzden buranın yıkılma riskini arttırırken, hatta buraları yıkma amacı güderken islam aleminin tepkisinden kaçınmak için medya organları ne zaman "mescid-i aksa" konulu bir habere değinse ekranlara kubbetüs sahra'yı verir. böylelikle müslümanların kafasındaki mescid-i aksa imajını da yıkarlar aynı zamanda.

mescid-i aksa:
görsel

bu da aynı kare içerisindeki halleri:
görsel

"neden yıkacaklar ki?"ye cevap olarak:

--spoiler--
Haremüşerif'in batı duvarında Yahudilerin kutsal mekanı olan ağlama duvarı vardır. Ancak Yahudiler, Mescid-i Aksa'nın altında kendileri için kutsal sayılan Süleyman Mabedi ile Musa'nın sandığının bulunduğuna inanır. Onlara göre sandığın içinde eski ahit vardır. Yahudilere göre hem mabed hem de sandığın geri alınması için Mescid-i Aksa'nın yıkılması gerekir. Bu nedenle israil yıllardır arkeolojik kazı çalışması altında Mescid-i Aksa'nın altını oymakta, orada tüneller kazarak, kendi kendine yıkılmasını sağlamaya çalışmaktadır.
--spoiler--

yarın mescid-i aksa yıkıldığında müslümanlar, "oh, altın sarısı mescid-i aksa duruyor heybetli heybetli" diyecek ama bilmeyecek veya bildiğinde çok geç olacak onun kubbetüs sahra olduğunu...

ha, "çok saçma yea" da diyebilirsiniz ama en azından kubetüs sahra ile mescid-i aksa arasındaki farkı öğrendiniz...