bugün

rıza nur

balonmuş. ben demiyorum murat bardakçı diyor.
---- alıntı ----
Senelerden buyana tartışmalara konu olan Hayatım ve Hatıratım isimli eserine bakarsanız Türkiye yi kurtaranların başında bizzat kendisi gelir, onun dışında kim varsa hepsi hata üstüne hata yapmıştır! Mesela, ikinci delege olarak katıldığı Lozan görüşmeleri sırasında ismet Paşa yı yanlış kararları konusunda defalarca uyarmış ama sözünü dinletememiş ve bu Lozan bu yüzden pek bir başarılı olamamıştır! Rıza Nur un hatıralarında hem iddiaları, hem de üslubu çarpıcıdır; okuyanı şaşırtır ve dedikoduya zaten meraklı, üstelik komplo teorilerine fazlası ile düşkün bir millet olduğumuz için yazdıkları tam bizlere göredir. Lise ve üniversite senelerimde, Dr. Rıza Nur u istiklal Savaşı yıllarında yakından tanımış ve hatta beraber çalışmış olanlardan hayatta bulunan bazı kişilerle tanışma şansını bulmuş ve hem onlardan hem de onu yine yakından bilen bazı aile dostlarımızdan kişiliği ve yazdıkları hakkında çok şeyler dinlemiştim... "iyi doktordu, tarihçiliği de doktorluğu kadar iyi idi ama çatlaktı, zamanla daha da tozuttu ve tam bir paranoyaya kapıldı. Karısı zaten ondan da beterdi. Doktorun bu hale gelmesinde o kadının ve morfinin rolü büyüktür. Morfin meselesinden hatıralarında da bahseder" derlerdi...

Rıza Nur un hatıralarında yazdıklarının ne kadarının doğru olduğunu görebilmek için siz de küçük bir deneme yapabilirsiniz: çalışma masanızın bir tarafına Hayatım ve Hatıratım da Lozan görüşmelerinin anlatıldığı bölümü, onun yanına da Lozan ın tamamı rahmetli Prof. Seha Meray tarafından yayınlanmış olan zabıtlarını koyun. Rıza Nur un bahsettiği hadiseleri zabıtlardan arayın, bulun ve mukayese edin. Rıza Nur un da imzalamış olduğu bazı zabıtlardaki ifadeler ile hatıralarda geçen hadiselerin birbirini tutmadığını, yani doktorun tamamen uydurduğunu görürsünüz.

Bahsettiği konular hakkında içerisinde tek bir belgenin olsun yeralmadığı ve sadece hakaret dolu iddialardan ibaret olan Hayatım ve Hatıratım , kırk küsur seneden buyana okuyanın kafasını bulandırmaya ve yakın tarihi yazan kim varsa hepsini yok saymaya çalışan nefret tarihçilerine ilham dağıtmaya hala devam ediyor! üstelik, Lozan ı bugün yerden yere vurup anlaşmanın Sevres in devamı ve Türkiye nin asıl parçalanma belgesi olduğunu iddia edenler de Lozan ın esrarını yazdığı palavrasını ortaya atan Rıza Nur hakkında Madem o derece dürüst ve karakter sahibi idi de, böylesine karşı çıktığı bir metni ismet Paşa ile beraberce neden imzaladı? Ben bu işte yokum kardeşim! deme cesaretini ve basiretini niçin gösteremedi? diye düşünmeyi her nedense akıl edemiyorlar!
----- alıntı -----
http://www.haberturk.com/...ci/863754-riza-nur-balonu

not: "bağzıları" üzülmeyin lan içim parçalanıyor siz üzülünce.