bugün

atatürk mason diyenlere kapak

tekke ve zaviyelerin kapatılmasıyla bağlantılı olan kapaktır.

cumhuriyet ilk kurulduğu zaman, ülke büyük bir savaştan çıkmıştı. bu savaşın bıraktığı kötü etkileri en kısa zamanda atması gerekiyordu, bunun için tekke ve zaviyeler kanunu dediğimiz kanun çıkarıldı. tabi tekke ve zaviyelerin kapatılması sadece ekonomi için değildi ama en geçerli sebeplerden biri buydu. çünkü bu derneklerde öyle yoğun para vardıki; bu paralara devlet el koyabilirse eğer istenen bir çok atılım gerçekleştirebilirdi. işte bu yüzden tekke ve zaviyeler kapatılıp bütün mal varlıklarına ve hazinelerine el kondu. ancak bu kanunun adı her ne kadar tekke ve zaviye olsa dahi, kanunun kapsadığı kurumlar arasında mason locaları da vardı. atatürk döneminde mason locaları dahil bir çok kurum kapatıldı ve mal varlıklarına el konuldu. devlet bu el koyduğu mal varlıklarıyla ekonomik atılımlar yapabildi ve bunları değerlendirebildi.

işte bu sebepten atatürk'ün mason olması gibi bir ihtimal söz konusu değildir. çünkü mason olsaydı eğer zaten locaları falan kapatmasına gerek kalmazdı, yeni cumhuriyetin masraflarının çoğunluğunu mason localarına üye zenginler karşılayabilirdi ya da yine atatürk mason olsaydı kendi locasına olan saygısından böyle bir yasa çıkarmazdı.

bu tür bilgiler tarih kitaplarında okutulmaz ama bunlar tarihi gerçeklerdir. bunları hiç kimse ört pas edemez. ancak bütün bu olanlara bakıp bile mustafa kemal atatürk'ün saygı duyulacak nitelikte zekaya sahip olduğunu görebiliriz. işte zaten mason locaları bu yüzden saygı duyar atatürk'e.