bugün

sosyalizmin türkiye de başarılı olamama sebepleri

islami sosyalistler var, peki onlar neden taraftar bulmuyor? sosyalizm ders kitaplarında, sokakta çarptırılarak anlatılıyor. ki şu an türkiye cumhuriyeti sosyal bir hukuk devletidir. (bkz: t c anayasası 5 madde) sosyalizm de devlet zaten sosyal bir devlet. işlerliği yönünde sıkıntıları şu şekilde aşıyor; içerisinde kapitalizm olmadığı için hiçbir birey devletten büyük olamaz. bizde koç ve sabancı aileleri devletten daha büyük bütçeye sahip istediği gibi at koşturuyorlar, böylelikle otomatik olarak sosyal devlet anlayışı kendini devre dışı bırakmış oluyor.

bugün büyük firmalardan biri kuş bile uçmayan bir yere fabrika yaptırmak istese, bunu rahatlıkla yapabilir. devlet oraya yol yapar, ağaoğlu gelir mimarisini yapar, devlet gelir hastahane ve okul binası yaptım der ki yeterliliği ve atamaları tartışılır. (bkz: şehirleşme) yani kapitalizm de bu olur.

ancak sosyalizmde devlet oraya düzenli bir şehir koyar, herkes orada istediği gibi yaşar. çünkü sosyalizm'in temeli bireydir, birey devlet için- devlet birey için vardır. bizde ise yani kapitalizm'i yaşayan ülkelerde bireyler devlet içindir, bazı bireyler de devletten üstündür para kimin elindeyse güç ondadır.

bunu halka anlatamıyorlar, anlattırmıyorlar. ki sosyalistler dini bir kenara bırakmış insanlardır. ancak hop birader sen neden inanıyorsun hemen bırakacaksın gibi zorlamalar dayatmalarda yoktur. aç parantez yaparsak şu an bizde fazıl say " ömer hayyam" ın rubaisini paylaştı diye 10 ay hapis yatıyor neymiş efendim dini eleştiriyormuş. sana ne kardeşim sen inanıyorsun ve diyorsun ki her koyun kendi bacağından asılır. yani kısa bir çıkarım ve içsel bir eleştiri yapılırsa aslında direkt olarak din üzerinden yanlış bir şekilde yürüdüler.

bir ikinci nedeni, şu an pkk örgütü, doğu bölgesinde sosyalist bir düzen kurmak için gerilla savaşı verirler ve bundan ötürü anadoluda ki birçok sosyalist kürt kökenlidir. işte işin tutmamasının en can alıcı noktası da budur, insanlarda ırk, cinsiyet kavgası hala sürdüğü için kürt mü var o pkk'lıdır; pkk vatan bütünlüğünü bozmak için orada adam öldürüyor deyip sosyalizmden uzaklaşıyorlar. aslında insanlar bu şekilde sosyalizmden korkmuş oluyorlar.

(bkz: yeter lan çok konuştum)