imf ye borcun 2013 nisan ayında bitmesi

aşağıdaki yazıdaki bilgiler gözardı edilerek "çok da iyi güzel oldu" modundaki yurdum insanının gözünü boyamak için yapılan propoganda.

önce ne demiştim ben.
"ulan iki yakan bir araya gelmiyorsa. bütçeyi tutturamıyorsan. ha A dan borç almışsın ha B den"

hadi şimdi de rakamları verelim.

Murat Muratoğlu
IMF bitti, kaldı 337 milyar dolar

Büyük gün 14 Mayıs... Unutmuş olan yancı arkadaşlar olabilir, hatırlatmak lazım. Yaklaşık 422 milyon dolarlık son dilimi de ödeyince Türkiye, 52 yıldan beri borçlu bulunduğu IMF ile bir dönemi kapatmış olacak.
Aferin bize... Elemimizi kederimizi içimize attık, borcumuzu ödedik. Şunun şurasında ne kadar dış borcumuz kaldı? 2012 sonu itibarı ile 337 milyar dolar.
Beğenmediğimiz koalisyon hükümeti dış borcu AKP'ye 130 milyar dolardan devretmişti. Mevcut iktidar her yıl bu borca yaklaşık 21 milyar dolar ekleyerek yola devam etmiş. O kadar özelleştirme, lisans devirleri, ek vergiler, vergi aflarından, satılan madenler, akarsular, göllerden gelen paralar nereye gitti? Puff! Ortada yok.

Dış borçta ayrım yapılmaz

Kamunun yaklaşık 111 milyar dolar dış borcuna karşın, özel sektörün 226 milyar dolar dış borcu var. "Türkiye'nin dış borcu fazla ama bunun çoğu özel sektörün" diyen arkadaşlara neden korkmaları gerektiğini anlatayım. Dışarıdan borç alan parayı ne yaptı. TL'ye çevirdi. Para döviz havuzumuza katıldı. Geri ödemek için dış borç alan ne yapacak? Elindeki TL'yi Türkiye'de dövize çevirecek. Yine senin döviz havuzundan içecek. Havuzun suyu azalacak.
TL borcu önemli değil... Musluklar sende. Basarsın parayı doldurursun havuzu. Dolayısıyla özel sektör borç aldığında dövizi tut diye sana vermiş, karşılığında TL'yi almış. Geri istediğinde sen o parayı bulmakla yükümlüsün.

Sadece bu kadar da değil

Bitmedi, Kamuya gelirsek... Dış borcu açıklanandan çok daha fazla... Zira sıcak para borçtan sayılmıyor. Yabancı yatırımcı, Türkiye'ye döviz getirip bozduruyor ve iç borçlanma senetlerimizden alıyor.
Söz konusu alışveriş sonucunda kamu, içeride dış borç almış oluyor... Az buz da değil. Kabaca bakarsak 60 milyar dolar tahvil ve bonoda, 15 milyar dolar mevduatta, 75 milyar dolar hisse senetlerinde yatıyor. Yaklaşık 150 milyar dolar para, sıcak sıcak ülkemizde nemalanıyor. Faiz, giderler, kâr transferleri, net hata noksan falan derken oldu mu size 500 milyar dolar yükümlülük.
IMF'ye borcumuz bitiyormuş. Birileri bizimle ayran geçiyor herhalde!

http://sozcu.com.tr/2013/...ldi-337-milyar-dolar.html