bugün

yıllardır imf'den kurtulmaya çalışan türkiye için iyi bir durumdur.

küresel kriz döneminde borçların ödenmesi bir başarıdır.
ekonomi bakanlığının lağvedilip, sözlükte başlık olarak devam ettirilmesi için moderasyona başvuracağım konulardan biridir. zira ısrarla ekonomi büyüdü, %8 büyüdük, %9 a yaklaştı beğenmeyenler var tarzı başlıklar açan ekonomistler var aramızda.
bilmediğim bi ihracat kolu mu oluştu dediğim borç kapanması. vatandaşın götündeki vergi kazığının çapını genişletirsen, sultanahmet'teki ayakkabı boyacısı bile kapatabilir o borcu, siyasetçi olmaya gerek yoktur.
(bkz: cem uzan a hapis şoku)
moral açısından önemli olsada büyütülmemesi gereken güzel bir haberdir.
kesinlikle sonraki ay pamuk eller ceplere dedirticektir. yeni zamlar gelir vatandaş yine isyan eder borç da sürekli sabit durmadığı için artarda artar.
türk vatandaşını sevindiren olaydır.
hükümet tarafından büyük propogandası yapılan olay.

olaya bir de şöyle bakın.

ulan iki yakan bir araya gelmiyorsa. bütçeyi tutturamıyorsan. ha A dan borç almışsın ha B den.

imf ye borcun bitmesi mutlaka ki iyi birşey. iyi olan tarafı ise artık borçlanma için "şarta" ihtiyaç duyulmaması ve daha iyi şartlarda borçlanılabiliyor olması. ama kamunun bütçe açığı da özel sektörün dış finansmana bağlılığı da devam ediyor.

işte bunlar hep progopanda;

(bkz: gündem değiştirme sanatı/#18462053)
(bkz: başımız her sıkıştığında bulunan cevherler/#18590387)
(bkz: akp nin iyi polis kötü polis taktiği/#19135451)
(bkz: rte nin tartışma aşkı/#19158259)

(bkz: abdullah öcalan ın milletvekili olması/#18466768)
(bkz: kamuoyu oluşturma/#18467003) öcalan'a yönelik
(bkz: kamuoyu oluşturma/#18560147) öcalan'ın milletvekili olması
birilerine göre asla marifet olamayacak olan vaziyet.

ilginç olan, sol camia da olmayan bir rte muhalifi kesilen camia var, ve bu camianın önemli özelliklerinden en önemlisi, yiğidi öldürüp hakkını %0 vermemesi. yani akp yaptıysa %100 kötüdür. aslında gerçekte hiçbir anlamı yoktur. aslında aptalları kandırıyorlardır ve aslında sadece zeki insan olarak akpye oy vermeyenler hesap kitaptan anlıyordur.

bu mantık bile ne mal bir diyalektik sıçık içinde olduğunuzu gösteriyor. sonra da niye %58. mal yerine koyan maldır da ondan.
imf'ye borcun bitiyor olmasının tek başına herkese ferrari almaya yetecek bir durum olduğu gazını pompalamaya çalışanları gösteren olaydır. başka bir şey değildir. ayrıca imf'ye olan ve bitmek üzere olan borcun kimin borcu olduğu; kalan borcun kimin borcu olduğu varsayıldığı gibi değerleri de bilmeli insanlar değil mi tosunlar.

http://en.wikipedia.org/w..._countries_by_public_debt

http://www.imf.org/extern...0&date1Key=2013-03-31

daha açık anlatayım. tosunlar iyi okusun. public dept ile govermental dept farklı şeyler ama hepsi sonuçta halkın borcu.

akp iktidara geldiğinde türkiye cumhuriyeti devletinin borcu 22 milyar dolardı. 200 milyar dolar değil. Borcun (devletin değil toplamının) gayri safi milli hasılaya oranı ise %60 seviyesindeydi. Türkiye teorik olarak büyüdü ve borcunun da bir kısmını ödedi. Borç stoğu ise hala %40 seviyesinde -ilk linkte görülen değer- Devletin borcu ise 1,5 milyar dolar seviyesinde. Tabi zamanında eşeklik edip mısıra 1 milyar dolar verip faizini de sana bana ödetmek gibi bir salaklığa imza atmasaydı daha iyi olabilirdi durum. Mısırlılar rahatça devrim sandıkları şeyi yapsınlar diye verdiği geri dönüşü olmayan paradan dolayı fazladan 3-5 ay fai ödedik. bunu da tosunlar anlasın.

her neyse, türkiyenin borcu (bak türkiye cumhuriyeti değil); 400 milyar dolara yakın. Buna işadamlarının firmaların yurtdışında aldıkları krediler bankalara olan kredi borçları ve kredi kartları dahil. Çünkü o bankaların hepsinin ortağı olan yabancı bir banka var.

Tayyip'in yaptığı yalnızca yalan söylemek. Ve bu yalanın yunanistan'ın yalanlarından farkı yok. eninde sonunda da olacak olan aynı şey zaten.

sonra arkanızdan yazarlar, lükse çok düşkündü türkler kendilerinin olmayan bir parayı harcıyorlardı herşeyi hakettiler diye.

sen de ne lüksü amınıza koyayım dese bile duyanın olmaz.
bu 336,9 milyar dolarlık brüt ( neti daha düşük) 103 milyar doları kamuya ,226 milyar doları ise özel sektöre aittir.
borcumuz sıfır oldu allah tayyipten razı olsun; akp süper, fethullah hocamız muhteşem amin dinimiz diyen islamcı yavşakları özleten başlık. bir tanesi de gelip su 350 milyar dolara yakın borcu bi anlatsın.

acaip süper sikiyorlar hiç acımıyor desinler de bilelim anasını satayım.

hizmetçiler gelsin onlar anlatsın bari, daha iyi yalan söyleyebiliyorlar en azından. anladınız siz onu.
aşağıdaki yazıdaki bilgiler gözardı edilerek "çok da iyi güzel oldu" modundaki yurdum insanının gözünü boyamak için yapılan propoganda.

önce ne demiştim ben.
"ulan iki yakan bir araya gelmiyorsa. bütçeyi tutturamıyorsan. ha A dan borç almışsın ha B den"

hadi şimdi de rakamları verelim.

Murat Muratoğlu
IMF bitti, kaldı 337 milyar dolar

Büyük gün 14 Mayıs... Unutmuş olan yancı arkadaşlar olabilir, hatırlatmak lazım. Yaklaşık 422 milyon dolarlık son dilimi de ödeyince Türkiye, 52 yıldan beri borçlu bulunduğu IMF ile bir dönemi kapatmış olacak.
Aferin bize... Elemimizi kederimizi içimize attık, borcumuzu ödedik. Şunun şurasında ne kadar dış borcumuz kaldı? 2012 sonu itibarı ile 337 milyar dolar.
Beğenmediğimiz koalisyon hükümeti dış borcu AKP'ye 130 milyar dolardan devretmişti. Mevcut iktidar her yıl bu borca yaklaşık 21 milyar dolar ekleyerek yola devam etmiş. O kadar özelleştirme, lisans devirleri, ek vergiler, vergi aflarından, satılan madenler, akarsular, göllerden gelen paralar nereye gitti? Puff! Ortada yok.

Dış borçta ayrım yapılmaz

Kamunun yaklaşık 111 milyar dolar dış borcuna karşın, özel sektörün 226 milyar dolar dış borcu var. "Türkiye'nin dış borcu fazla ama bunun çoğu özel sektörün" diyen arkadaşlara neden korkmaları gerektiğini anlatayım. Dışarıdan borç alan parayı ne yaptı. TL'ye çevirdi. Para döviz havuzumuza katıldı. Geri ödemek için dış borç alan ne yapacak? Elindeki TL'yi Türkiye'de dövize çevirecek. Yine senin döviz havuzundan içecek. Havuzun suyu azalacak.
TL borcu önemli değil... Musluklar sende. Basarsın parayı doldurursun havuzu. Dolayısıyla özel sektör borç aldığında dövizi tut diye sana vermiş, karşılığında TL'yi almış. Geri istediğinde sen o parayı bulmakla yükümlüsün.

Sadece bu kadar da değil

Bitmedi, Kamuya gelirsek... Dış borcu açıklanandan çok daha fazla... Zira sıcak para borçtan sayılmıyor. Yabancı yatırımcı, Türkiye'ye döviz getirip bozduruyor ve iç borçlanma senetlerimizden alıyor.
Söz konusu alışveriş sonucunda kamu, içeride dış borç almış oluyor... Az buz da değil. Kabaca bakarsak 60 milyar dolar tahvil ve bonoda, 15 milyar dolar mevduatta, 75 milyar dolar hisse senetlerinde yatıyor. Yaklaşık 150 milyar dolar para, sıcak sıcak ülkemizde nemalanıyor. Faiz, giderler, kâr transferleri, net hata noksan falan derken oldu mu size 500 milyar dolar yükümlülük.
IMF'ye borcumuz bitiyormuş. Birileri bizimle ayran geçiyor herhalde!

http://sozcu.com.tr/2013/...ldi-337-milyar-dolar.html