bugün

25 nisan 2013 kandil toplantısı

kelimeleri özenle seçilen bir açıklama ile sonlanmış toplantıdır.
bir kısmına burada değindim
(bkz: 25 nisan 2013 kandil toplantısı/#19477324)

devamı
- apo kürt halkı önderidir.
- müzakere kelimesi özenle seçilmiş - müzakere eş devletler arasında olur.
- süreci başlatan apo'dur - rte'den rol çalınıyor.
- yeni bir türkiye yeni bir ortadoğu söylemi önemli. ortadoğu da haritalar değişecek. (bkz: yeni türkiye haritası/#19470303)
- bir kaç seferdir tarikat vurgusu yapılıyor. yanlış hatırlamıyorsam apo da tarikatlara değinmişti. yakında yeni bir tekke ve zaviye kanunu görebiliriz.
- ezilen mezhepler denilerek aleviler kast edilmektedir.
- "Kürt halkını ne çokça denenen baskı, sürgün ve katliamlarla, ne de asimilasyonla yok etmesinin mümkün olmadığı açığa çıkmış" - silahla bu iş olmaz deniyor ama altında yatan mesaj "savaşın galibi biziz".
- "kürtler rojava'da (batı kürdistan=kuzey suriye) fiili özgürlük, güney kürdistanda (kuzey ırak) federal bir yapıya sahipler. kuzey kürdistan'da (ülkemizin güney doğusu) yükselen özgürlük mücadelesi önemli kazanımlar ortaya çıkarmıştır. kürtlerin kimliksiz ve statüsüz yaşamayı kabul etmesi mümkün değildir." - yani diyor ki özerklik.

- apo nun talimatı üzerine geri çekiliyoruz. liderimiz apo - apo ya yönelik itibarlaştırma kapmaynyalarına daha önce değinmiştim (bkz: kamuoyu oluşturma) bu da tam olarak o.

- Gerilla güçlerimiz hiçbir çatışmaya mahal vermeyecek şekilde, kendi inisiyatifiyle, öteden beri kullandığı güzergâhları kullanarak, bir örgütlülük ve disiplin içinde geri çekilme işlemini pratikleştirecektir.

ara not: (geri çekilme için yasa çıksın diye bi ara akp ye olta atmışlardı. akp bu durumda yasanın geçmeyeceği ya da ortamın daha çok gerileceğini düşünerek. yasa geçirmedi. ara formül olarak güvenlik güçlerinin ve görevli memurların (vali-savcı vs.) göz yumması kararlaştırıldı. murat karayılan'ın açıklamalarında buna vurgu var.)

- geri çekilmede kuzey ırak a olacak. - (uzun zamandır yazdığım gibi barzani ile de anlaşılmış. (bkz: türkiye nin kürdistan ı ilhak etmesi/#18560654))

- geri çekilme sırasında saldırı olursa meşru savunma temelinde güçlerimiz misilleme hakkını kullanacaklardır. (meali- bize yapacağınız saldırı meşru olmaz ama karşılığında bizim yapacağımız terörist saldırılar meşrudur.)

- çekilme sonrası ikinci aşama: kalıcı çözüm için devletin ve hükümetin yükümlülüklerini yerine getireceği aşama - işte pazarlıkların ipliği burada pazara çıkacak.

- Koruculuk, özel tim, vb. tüm özel savaş yapılarının devre dışı edilmesi - meali: biz güneydoğuyu koruruz. tece askeri istemiyoruz!

- üçüncü aşama normalleşme süreci: Önder Apo dahil herkesin özgürleşeceği bu sürecin pratikleşmesi paralelinde silahın tümden devre dışı kılınması ve gerillanın silahsızlanması gündeme girecektir. - pazarlıklardaki bir diğer nokta (bkz: abdullah öcalan ın milletvekili olması/#18466768) ayrıca silahları gömdük istediklerimiz olursa teslim ederiz vurgusuna dikkat.

- Ortadoğu ve Orta Asya halkları, çatışmalara son verecek barışçıl yeni bir sürece ekmek ve su kadar ihtiyaç hissetmektedir. - Orta asya halkları vurgusu ilginç!

- apo görevini yerine getirdi (geri çekiliyoruz) şimdi sıra tece'de.