bugün

atmosfer

ATMOSFERiN YAPISI Dünya atmosferinin yapısı, genellikle değerleri birbirlerine bağlı olan ve saat? enlem vb. etkenlere sıkı sıkıya bağımlı olarak değerleri değişen iki parametreye bağlıdır. Atmosferi genellikle kadara bölme eğilimi vardır; adlarının sonu sfer ile biten bu katlarda parametrelerden biri değişmeden kalır veya tekdüze biçimde değişir (mesela troposfer); söz konusu katlar da, adlarının sonu poz ekiyle son bulan yüzeylerle ayrılır (mesela troposferle stratosfer arasında yer alan tropopoz gibi).
Isıl yapı. Sıcaklığa bağlı olarak, yerden itibaren şu kadar sıralanır:
troposfer : sıcaklık yükseltiye bağlı olarak km’de 6 °C düşer. Bu kat, buludarın büyük bölümünü kapsar ve meteorolojinin başlıca inceleme alanıdır. Sıcaklığın 57 °C dolayında sabitleştiği tropopoz’da (kutuplara 8 km, ekvatora 17 km yükseklikte) son bulur.
stratosfer: sıcaklık yavaş yavaş artar. Ozon tabakasını kapsar ve sıcaklığı 0 °C olan strato poz’da (yaklaşık 50 km) sona erer.
mezosfer •. sıcaklık yeniden düşerek mezo poz’da (yaklaşık 85 km) 100 °C’ye iner.
termosfer •. sıcaklık yüksekliğe bağlı olarak yeniden, ama giderek yavaşlayan bir tempoda artar ve yüksekliği (400800 km) ile sıcaklığı (4001 800 °C) Güneş’in fışkırmalarına bağlı olan termopoz’dan sabideşir.

Kaynak: http://www.yeniansikloped...atmosfer-2/#ixzz2OPADYDRv