silent hunter 3

Destroyer avlamada iyice ustalaştıktan sonra rastlanılan bir konvoyun koruması olan 2-3 destroyer avlanabilirse konvoyun büyük bir kısmı sadece deck gun ve hatta aa gun ile batırılarak torpido tasarrufu sağlanmış oluyor. tabi bu alanda da iyi olmak gerekiyor. Mümkünse bir süre tayin isteyerek yada cebelitarığı geçerek akdenizde görev alın. 1943'ten önce hem kolay avlar hemde hava şartlarının ılıman olması sebebi ile (yüzey saldırısı için) güzel skorlar alabilirsiniz.Boğazı geçmek için kıyı şeridine yakın gitmek ve sürekli hidrofondan destroyer durumunu kontrol etmek yeterli oluyor.tabi bir de gece yüzeye çıkıp akü şarjı ve gündüz su altından gitmek lazım.

Gemi batırmada en önemli şeylerden biri geminin ana omurgasını torpido ile kırabilmek. bunun için torpido derinliğini biraz daha alta çekmek gerekiyor ki tam geminin altında patlasın. orta-büyük tonajlı gemiler bu şekilde tek torpido ile bile batabiliyor.

tavsiyem tam kritik anlarda adamların yorulma faktörlerini de göze alarak 2 radioman, 2 watchman, 2 flakçı, 2 machinist ve 2 gunmen almak. üst rütbelerden de en az iki adam helmsman ve torpedoman, biri ise en azından machinist ve repairman olmalı. Denizde haftalarca dolaşıp tam savaşa girecekken adamlar ben yoruldum diyerek yerlerini terk edebiliyorlar çünkü. deck guna saldırı sırasında 2 deckci ve towera yüksek rütbe koyunca reloading süresi oldukça azalıyor.

merchant ve diğer hafif gemiler için torpido ziyan etmek ancak mecbursanız ve hava şartları çok kötüyse düşünülmelidir. deck gun armour piercing mermi ile geminin altına 2-3 başarılı isabet batırır bunları. Daha büyükleri için yüzeye çıkar çıkmaz geminin savunma silahlarını imha etmek, bacasını ve pervanesini vurup hızını topallamak sonrasında ise explosive ile kaptan köşkü vurmak adımlarının birinde gemiden hayır gelmiyor artık.

torpidolar ise farklı durumlara hizmet ediyor. saldırı taktiğine göre hızı ve menzili mutlaka dikkate alınarak alınmalı. yeşil başlı looping torpidolar bence en gereksiz olanı. bir konvoya atıyorsunuz, çok değerli stoğunuzdan bir torpidonuzu kimi vuracağı belli olmayan (merchant yada vasat tonajlı bir gemiye de gelebilir, hiç gelmeyebilir de) bir ortama yerinizi belli edip taktiğinizi sakatlama pahasına yolluyorsunuz, çok saçma. ileride çıkan güdümlüleri kıçtan destroyerlere habersizken atmak harikalar yaratabiliyor ayrıca bazı uç durumlarda destroyer tepede dolaşırken bu güdümlüler ile bizi arayan destroyeri vurabiliyoruz ama taktik meselesi tabi. Electric prop. 2-5km olanlar ve standart gas steam torpidolar can yoldaşınız olacak.

1943'ten sonra "neşeli günler" sona eriyor ve konvoylar daha kuvvetli, daha kalabalık, uçak devriyeleri daha sık ve düzenli oluyor. Kargo gemilerine bile top ve makineli tüfek konuluyor. Ayrıca radar ve sonar icatları da hizmete giriyor. Artık açık denizde yüzeyde fazla duramıyoruz, yerimizi tespit edip derhal destroyer yada bombardıman uçağı yolluyorlar. Savaşın sonlarına yaklaşırken deniz üsleri de kaybediliyor ve çok uzaklardan göreve/ devriyeye gitmeye başlıyoruz.

Save problemlerine karşı dikkat edin.Yedek alın ve abuk sabuk durumlarda, zırt pırt save etmeyin. savaşın sonlarına doğru save birikiminiz patlayıp oyuna girmeye müsaade etmeyebilir. Bu özelliği en göze çarpan eksisi.

Harika bir oyun. Ubisoft en güzelini üçte tutturmuş. zaten oynarken eksiğini bugını varsa da görmüyorsunuz.En zevkli oyun guruplarından biridir denizaltı simulasyonları. Silent service 2 action ağırlıklı ve red storm rising ise görselliği az, kısa ama harika oyunlardı. ancak silent hunter 3 uzak ara önde ve bu tip oyunlara olan talebe bakılırsa uzun süre daha iyisinin çıkacağını zannetmiyorum. 2.dünya savaşında alman denizaltısı, daha ne istenir ki.