pkk nın silah bırakması

fazla gerçekçi görünmeyen durumdur.

günümüzde pkk, yalnızca pkk değildir. pkk'nın arkasında o kadar fazla aktör vardır ki, biri çeker çekmez saniye kaybetmeden diğeri sokmaktadır.
pkk uluslararası ihaleler alan, başkaları adına eylemler yapan taşeron bir terör örgütüdür.

kısacası;

ermenilerin asala'yı pkk'ya dönüştürme süreci.
doğu ve güneydoğu'daki ermeni planları.
güneydoğu anadolu'nun vaad edilmiş topraklar 'ın içinde yer alması ve israil planları.
ortadoğu'yu istikrarsızlaştırmayı kendisine din edinmiş olan mi6'nın gelecek yıllara yönelik planları.
suriye, ırak ve iran'ın güçlü bir türkiye istememesi.
alman derin devletinin doğu ve güneydoğu'daki emelleri.
avrupa ülkelerinin orta doğu ve türkiye'nin doğusundaki emelleri.
amerika'nın bölgedeki uzun vadeli planları ve güçlü bir türkiye istememesi.
uyuşturucu, silah ve kadın ticareti yapan örgütün kaldırdığı parsanın büyüklüğü.
pkk ile tsk'nın çatışmasından fırsatlar yaratmış, gelir kapıları edinmiş olan yerel unsurlar; 5 oğluyla birlikte korucu maaşı alan baba .

gibi çok güçlü gerekçeler varken pkk adlı kan içici ırkçı örgütün silah bırakmasını beklemek fazla mantıklı görünmemektedir.

özellikle 2012 yılında pöh ve jöh birliklerinin ortak operasyonları, terörle mücadelede profesyonel birliklere geçilmesi, türkiye'nin kendi insansız hava araçlarını üretmeye başlaması üzerine pkk 1.500'ü aşkın kayıp vermiştir. verdiği ağır kayıplardan dolayı bölgede psikolojik üstünlüğü devlete kaptırmış olan terör örgütü militan bulmakta da güçlük çekmektedir. zaten pkk'nın son yıllarda yaptığı eylemlerin neredeyse %90'ı yol kenarına patlayıcı saklayarak yaptığı kaçamak eylemlerden oluşmaktadır. özel harekat birlikleri ile çatışmaktan korkan terör örgütü çok nadir karakol basmakta, silahlı çatışmaya girmektedir.

pkk son yıllarda verdiği büyük kayıplar nedeniyle almış olduğu ağır yarayı iyileştirmek amacıyla bir süre barış vs diyerek toparlanmaya çalışacaktır.

pkk'nın her kış başında ateşkes ilan edip ilkbaharın başlamasıyla birlikte bu ateşkesi kendisinin sona erdirmesi türk kamuoyunca her yıl görülen sıradan bir olaydır. daha önce verdiği sözlerin hiçbirisini tutmayan kaypak bir örgütün bu kez sözlerini ne derecede tutacağı kuşkuludur.

iç savaşın hala devam ettiği suriye'de pkk biraz daha kontrollü davaranabilirse bir devlet kurabileceği umudundadır. bu nedenle pkk önceliği suriye'ye vererek oradan koparacağı toprak parçasında ağrı cumhuriyeti gibi bir zıpçıktı devlet kurarak daha sonra türkiye'de terör eylemlerini yeniden başlatarak emellerine ulaşmaya çalışacaktır.

ayrıca pkk silah bıraksa bile silahlı mücadeleden ekmek yiyen ve silahlı mücadele fikrinden asla vaz geçmeyecek olan radikallerin belki başka bir örgüte katılarak; belki de yeni bir örgüt kurarak silahlı mücadeleye devam etmesi gibi bir risk vardır. bölücübaşının yakalandığı 1999'dan sonra pkk'nın eylemsizliği üzerine bölgede pkk'nın yandan yemişi olan tikko'nun eylemlerinde ve militan sayısında gözle görülür bir artış olmuştu. kısacası kral ölse de bir takım kralcıların yaşaması sorun olmaya devam edecektir.

şu anda görülen budur. umarım yanılıyorumdur.