bugün

evrim teorisi ispatlansa ne anlamı kalırdı

islam bir şekilde evrimi de kendine mal ederdi ki zaten bu yönde islam dünyasında ciddi çalışmalar mevcut.

internette yapılacak küçük bir araştırma bile bu konuda yürütülen bazı çalışmaları görmemize yeter.

ergen dinciler belki bilmezler ama bilirlerse iyi ederler islam alimlerinden erzurumlu ibrahim hakkı efendi'yi ve onun meşhur eseri marifetname'yi. marifetname'de ibrahim hakkı der ki :

--spoiler--
Önce Osmanlıca aslını sunalım:

"imtizac-ı anasırdan iptida madeniyat hasıl olup, ondan nebatat peyda olup, ondan hayvanat vücuda gelmiştir ve hayvan kemalini buldukta insan zahir olmuştur..." "... Ve amma hayvanat ile insan arasında mutavassıtların azharı maymundur: zira ki, şearü zenebden maada birun-u derun-u insana müşahibdir".

Evrimi açıklarken de şunları yazıyor: "... mertebe-i hurmadan meratib-i hayvanata uruç edip nice sînin ol meratipte muammer olmuştur. Tâ fiil ve surette insana müşabih olan nesnas ve maymun mertebesin bulmuştur. Ve ol mertebeden dahi uruç edip suret-i insana gelmiştir."

Bir de güzel Türkçe'mize çevirelim :

"Öğelerin uyuşup birleşmesinden ilkin madenler oluşup, ondan bitkiler ortaya çıkıp, ondan hayvanlar ortaya çıkmıştır ve hayvan olgunlaştığında insan ortaya çıkmıştır.. ." "ve ama hayvanlar ile insanlar arasındaki aracıların en belirgini maymundur: çünkü kılı ve kuyruğundan başka dışı ve içi insana benzer..."

Evrimi betimleyici sözleri: "Hurma basamağından türlü hayvanlar basamaklarına yükselip nice yıllar (çağlar, Ö.O.) o basamaklarda yaşam sürmüştür. Tâ, davranım ve biçim olarak insana benzeyen nesnas ve maymun basamağını bulmuştur. Ve o basamaktan da yükselerek insan biçimine gelmiştir." Mârifetnâme, Bulak Basımevi, Mısır, 1835. s. 28, 29.
--spoiler--

şimdi ergen dinciler biz erzurumlu ibrahim hakkı efendi'den daha iyi biliriz bu işi diyceklerine şüphem yok ama unutulmasın ki söz konusu islam ve bilgi ise ne fethullah ne de onun dinci sürüsü ibrahim hakkı efendi'nin talebesi bile olamaz bu konularda.

ibn-i haldun'un eseri "mukaddime" (böl. 6)

"Basit ve çeşitli dünyanın tüm varoluşunun doğal bir önce gelen (selef) ve sonra gelen (halef) düzeni içerisinde oluştuğunu ve böylece her şeyin devamlılığının kesintisiz olarak sürdüğünü açıkladık. Dünyanın her bir münferit sürecinin sonundaki hakikat, doğa tarafından dönüşmek için hazırlanmıştır. Basit maddi unsurlarla olan şey budur. (...) Zeka ve algıyı kendilerinde birleştiren, insan ile olan ilişkilerinde düşünme ve tepki verme kabiliyeti olan maymunlara olan da budur. Dünyanın her bir safhasında, her iki tarafta da dönüşüm için olan hazırlık, biz onların bağlantısı hakkında konuşurken de sürmektedir. "