bugün

moderasyona getirilmesi gereken düzenleme

acilen yapılması gereken olaydır. kast ettiğim de tamamen kaldırılması değil. bir düzenleme getirilmesi gerek moderasyona. bu anlamıyla bir tenkisat da diyebiliriz buna. (bkz: tenkisat) eğer beş dakika sonra bu entryyi burada göremiyorsanız ve bu yazının sahibi çaylak ise, anlayın ki dediklerim yüzde yüz doğrudur.

şimdi; moderasyon ekibinden bazı kişilerden veya genel tutumundan çoğunluk rahatsız. bu durumun göz ardı edilmesi demek, insanların kişiliklerine yapılan bir saygısızlık demek.

moderasyon çoğu zaman hatalı kararlar veriyor, keyfi kararlar veriyor. bunları isteyerek yapmadıklarından eminim ama buna bir standardizasyon getirilmesi ve daha profesyonel bir moderasyon ekibi oluşturulması lazım. örneğin profesyonel hukukçulardan kurulu bir hukuk kurulu, hukuki açıdan sözlüğü zor duruma sokabilecek yazıları incelemeli ve olumlu ya da olumsuz görüşünü moderasyona bildirmeli ve moderasyon da bunun akabinde o entryi silmeli ya da o haliyle bırakmalı. bu tip bir düzenleme getirilmedikten sonra uludağ sözlüğü uludağ sözlük yapanlar bir bir gidecekler ve geriye meyvenin kabuklarından başka bir şey kalmayacak.

yazarlarla dalga geçer gibi bir moderasyon anlayışı ne demek? böyle bir şey kabul edilebilir mi? gelen bir bilgiyi bile değerlendirme zahmeti göstermeyip infiale yol açan, insanların samimi duygularıyla oynayan, sonra işin aslı ortaya çıkınca yapılan eleştirileri bunlar asılsızdır diye silen, emin olunmamış bilgi içeriyor diye silen, bir dediği diğerini tutmayan bir moderasyon anlayışı kabul edilebilir mi? bu düpedüz insanların kişiliklerine hakaret değil de nedir? ya da politik görüşleri çerçevesinde adam cezalandıran bir moderasyon anlayışı kabul edilebili mi? bunlar insanların kişiliklerine düpedüz saldırı, hakeret değil de nedir? bu sorunların acilen çözülmesi, mevcut moderasyonun fesh edilip, ayıklanması gerekenlerin ayıklanması ve işini en azından insanların kişiliklerine saygı gösterecek kişilerin eklenerek yeniden oluşturulması gerekir. bunun işler çığrından çıkmadan acilen yapılması gerekir.

ayrıyeten böylesi bir konuyu da ört bas etmek için sebepsiz yere "başlık silindiği için entryniz siliniyor" gibi komik bir gerekçeyle ortadan kaldırmak nasıl bir anlayışın hüküm sürdüğünü görmek için yeter de artar bile.