bugün

attila

türk tarihindeki en büyük bir kaç hükümdardandır. 434'te tahta geçti, kardeşi bleda devlet işleriyle pek ilgilenmediği için bu tarihten ölümüne kadar devleti tek başına yönetmiştir. kardeşi bleda'nın 445 yılında ölmesiyle ile, resmiyette de tek hükümdar olarak kalmıştır.*
attila, hükümdarlığı sırasında, uldız tarafından belirlenmiş olan, batı roma'yla iyi geçin, doğu roma'yı baskı altında tut, siyasetini bırakmış ve her iki tarafı birden baskı altına almıştır.

attila, fallara ve büyücülere çok fazla önem verirdi. roma'ya girmemesinin sebebi, lanete uğramaktan korkmasıdır. üç oğlundan* en fazla, irnek'i severdi çünkü bir büyücü ona, kendisinden sonra hunları, irnek'in toparlayacağını söylemişti.

attila ile ilgili bir diğer efsane de,onun savaş tanrısı mars'ın kılıcına sahip olduğudur. efsaneye göre,attila bu kılıcı ele geçirmiş ve avrupa'nın altını üstüne getirmiştir.

451'deki birinci roma seferinin sebebi ise, kendisine yüzük gönderen roma prensesi honoria'yı eşi olarak kabul ettiğini bildirmesi ve karşılığında roma'nın yarısını çeyiz olarak istemesidir. bu talep reddedilmiş ve po ovasında attila ve ile roma kumandanı aetyüs'ün ordusu karşılaşmıştır. dünya tarihinin en kanlı savaşlarından birisi olan bu savaşın neticesinde kazanan olmamıştır. attila ordusunu geri çekmiştir evet ancak, aetyüs de onu takip edememiştir.

yaygın kanıya göre, düğün gecesi müstakbel eşi tarafından zehirlenerek öldürülmüştür. onun ölümü üzerine roma kiliseleri uzun bir süre çanlarını çalmışlar ve kiliselerde günlerce dualar edilmiştir.