bugün

cahiliye devri

müslümanlığı öveyim derken iyiden iyiye kötülenmeye çalışılmış olan devirdir. oysa o dönemde o kadar ilginç güzelliklere rastlanmaktaki bunu muhammed dönemi araplarının başaramadığını itiraf etmek gereklidir. bazıları:

1: bir erkek hanımını 1. ve 2. sefer boşadığında tekrar geri alabilirdi; 3. seferden sonra artık o çift bir daha evlenemezdi. daha sonra bu adetin kuran'da da yer aldığını görmekteyiz.

bakara 229:
Boşanma iki keredir. Bundan sonra (kadın) ya ma'rufla (örf ve adete uygun olarak) iyilikle tutulur veya ihsanla serbest bırakılır. Kadınlarınıza verdiklerinizden bir şey (geri) almanız sizin için helâl olmaz. Ancak ikisi de, Allah'ın (evlilik hakkındaki) hududunu gereği üzere yerine getiremeyeceklerinden (ayakta tutamayacaklarından) korkmaları hariç. O zaman siz de eğer, Allah'ın bu hududunu ikame edemeyeceklerinden (gereği üzere yerine getirimeyeceklerinden) korkarsanız, bu durumda kadının (ayrılmak için) verdiği fidye konusunda her ikisinin üzerine de günah yoktur. işte bunlar Allah'ın hudutlarıdır.Artık onları (Allah'ın hudutlarını) aşmayın. Kim Allah'ın hudutlarını aşarsa işte onlar, onlar zâlimlerdir.

2:o dönem arap kabileleri kız çocuğa verasetten erkek payının yarısı nisbetinde hisse verirlerdi. muhammed ise bunu daha sonra resmi hale getirmiştir. islami kaynaklarda belirtildiğine göre bunu ilk ortaya çıkaran muhammed'den pek önce cahiliye arabı Zül'mecasid'el Yeşküri'dir. (ibn Habîb, el-Muhabber, s. 324.)

3: bir kadın erkeklerle birlikte yarışmalara katılabiliyordu; özellikle de en büyük panayır olan ukaz'a.

4: düşman olan taraftan biri, kadına/kadınlara sığınsaydı (kadına verilen değerden dolayı) artık o insana dokunulmazdı. daha sonra aynı adedi muhammed peygamber de kabul etmiştir. mekke'nin fetih günü karşı taraftan bir/iki kişi, ebu talib'in kızı ümmü hani'ye sığınır; ancak hz. ali onları vurmak ister. durum muhammed'e aktarılınca; ''hayır, ümmü hani'ye sığınan bu insanlara artık dokunulamaz'' der. arapların bu eski adetini onaylar.

5: cahiliye döneminde hac ibadetinin icra edildiği zamanlarda kadınlarla cinsel ilişkide bulunmak yasaktı; muhammed peygamber bu geleneğe de kuran'da yer vermiştir. (bakara 197)

6: cahiliye döneminde yeni doğan bir çocuk için akika adı altında bir hayvan kesme adeti vardı. o dönemlerde yaşamış olan abdullah bin cüd'an hergün halka seslenerek; ''kimin evinde yemek, et, yağ yoksa gelsin bizde yesin'' derdi ve gelenlere hayvan kesip yedirirdi. (halebi, insan'ul uyun 1/131.)
Gündemdeki Haberler
güncel Önemli Başlıklar