bugün

endüstri mühendisliği

"mühendislik midir?", "iibf'ye daha yakın", "makina müh'ün yanından geçemez", "çorba mühendislik" gibi pek çok şekilde üzerine çamur atılan, diğer mühendislik bölümlerinde okuyanlar ve mezunlar tarafından pek sevilmeyen bölümdür.

endüstri mühendisleri şu an nerelerde, hangi sektörlerde çalışıyorlar diye bir anket yapsak bir işletme mezunu gibi çeşitlilik gösterebilir. benim gümrükte çalışan arkadaşım da var otomotivde çalışan arkadaşım da var. bunlara lojistik, bilgi işlem, bankacılık, finans gibi hizmet sektörlerini de ekleyebiliriz. bence her şeyden önce bu çeşitlilik çok güzel. okuduğunuz bölüm sizi kısıtlamıyor netice olarak...

şimdi gelelim bu diğer mühendislik bölümlerinden olup çamur atanlara. abicim sen girmişsin kurumsal olmayan bir firmaya x tl + yol + sigortan var; benim aldığım paranın yarısını alıyorsun, sorulunca maaşım az ama artacak falan diyorsun ama iş bölüme gelince makina müh. halen on numara diyebiliyorsun. evet, maalesef bu şekilde düşünen çok kişi var. başka bir mühendislik bölümünde okuyan bir arkadaşım da kriz olduğunda ilk işten çıkarılacak olan endüstri mühendisleridir derdi. ne kadar sığ bir bakış açısı. bir firmada çalışan 2 ayrı endüstri mühendisinin farklı pozisyonlarda çalışabileceğini bile öngörmeden yapılmış bir önyargılı düşünce işte. sadece endüstri mühendisi açısından değil diğer bölüm mezunlarının da netice olarak çalıştığı şirkette bir rolü vardır. o işi illaki o bölüm mezunu yapacaktır diye de bir şey yok. şu an benle aynı işi yapan işletmeci de var, istatistikçi de, matematik mühendisi de... zaten iş ilanlarına bakın demek istediğimi anlayacaksınız.

bunların dışında artık eskisi gibi sadece kaliteli üniversitelerde değil; yeni açılan doğru düzgün öğretim kadrosu olmayan devlet ve vakıf üniversitelerinde de bol bol açılmıştır. tek dezavantaj olarak gördüğüm kıstas ise budur. ama hükümetin üniversitelerle ilgili düzenlemelerinin bu negatif etkisini pek çok bölüm zaten hissetmiş durumda.

okuyan ve okumayı düşünen arkadaşlara naçizane tavsiyem ancak kendilerini geliştirmeleri olacaktır. bunun dışında 4. sınıf oldum halen bir şey öğrenmedim diye düşünmeyin. bugün yeni mezun bir makina mühendisi otomobil üretebiliyor mu? üretemiyor. hani yeni mezun doktora gittiğinizde acaba teşhisi doğru koyacak mı diye küçük bir endişeniz olur ya bunu da ona benzetin. zamanla hepsi geçecektir. siz de kendi işinizin uzmanı olacaksınızdır. işin hakkını verdiğinizde emin olun başarılı da olacaksınız.

bu arada hani 4 yıl boyunca her şeyden biraz biraz gösteriyorlar hiç bir alanda uzman olamıyorlar diye bahsediyorlar ya; sanki o cümleleri kuranlar 4. sınıfta uzmanlıklarını mı ilan ediyorlar. böyle şeylere itimat etmeyin. * zaten işe başladığınızda sektörünüzle ilgili yoğunlaşacaksınız ve o alanda uzmanlaşacaksınız.

düzenleme: imla.