elbistan

aşırı nüfusu ve linyit santralleriyle öne çıkan akdeniz bölgesi şehri kahramanmaraş'ın doğu anadolu bölgesinde yer alan ilçelerinden biri.

ayrıca günümüzde ilçe statüsünde olan acısu ve içmeleriyle meşhur ekinözü yani eski adıyla cela zamanında buraya bağlı idi.

elbistan oldukça eski bir tarihi yapıya sahiptir. öyleki dulkadiroğlu beyliği'ne ve memlükler'e başkentlik yapmıştır. zira dulkadiroğlu beyliği kurucusu alaüdevle bey elbistan ulu camii avlusunda yatmaktadır. lakin bu tarihi yapıyı günümüze taşıyamamıştır. bunun ileri sürülen nedeni 16. yüzyılda yaşayan şah ismail'in şehri zamanında yakıp yıkmış olması.

gel gelelim bu şehir günümüzde ilçe konumundadır ve yıllardır il konumuna gelmeyi istemektedir. öyle ki maraş markeze olan uzaklığı iki saati geçer. bu yüzden elbistanlı öğrenciler lisans üstü yerleştirme sınavları için malatya'yı tercih eder. eğer bir acil hastanız varsa yakınlığı sebebiyle yine malatya'yı tercih edersiniz. malatya'nın darende ilçesine çok yakındır ve bu ilçeyle yakın bir kültüre sahiptir.

son zamanlarda yanılmıyorsam c şubeside oluşturulan afşin-elbistan termik santrallerinin elbistan ekonomisinde azımsanamayacak derece etkisi vardır. buranın işçilerine halk "tekacı" der. eğer tekacı olabildiyseniz hayatınız kurtulmuştur. bu işçilerin yaşam kaliteleri yüksektir. lakin sağlıklı yaşamları tehdit altındadır. bu sebeble her gün yoğurt tüketenleri bilirim.

elbistanlı mülk sahibi olmaya oldukça önem verir. kiracı sayısı azdır. eski model arabalar, motorsiklet ve bisikletleri trafikte fazlası ile görürsünüz.

kaba bir üsluba sahiptir elbistan halkı fakat oldukça canayakınlardır. milliyetçisi tam milliyetçidir. ak parti hükümeti gelmeden evvel on beş yıl milliyetçi hareket partisi ve aynı belediye başkanı burada hüküm sürmüştür.

yaz aylarında nüfusu daha da artar. ülke içinden ve dışından gelen gurbetçilere ve çocuklarına rastlayabilirsiniz. eğitim kalitesi çok yüksek okulları bünyesinde barındırmasada üniversiteli öğrenci sayısı oldukça fazladır.

çok kurak bir havası vardır, nem oranı haliyle sıfırdır. bu sebebten insanları kavruk bir tene sahiptir. bu havayı termik santralide olumsuz yönde etkiler.

yemek kültürü ve damak lezzeti başlı başına ele alınacak konulardan biridir. sebze ve ot tüketimi çok azdır. aşırı derece et ve et ürünleri tüketilir. elbistan tavası ve yöre yemeği kıyma meşhurdur. çarşıları kebabçılarla doludur. en işlek caddelerinden biri malatya caddesidir. altıncılık fazlasıya gelişmiştir. sarrafçılar çarşısı mevcuttur.

ceyhan nehri buradan doğar, nehrin doğduğu yerin adı pınarbaşıdır. günümüzde oldukça güzel bir mesire alanına dönüşmüştür. gezip görülebilecek ender yerlerin başında gelir. haricinde belediyenin ve yine nehrin ismiyle anılan ceyhan parkı ziyaret edilebilir.