mineral

insan vücudundaki başlıca mineraller ve etkileri:

sodyum, klor ve potasyum; vücudun su dengesinin sağlanması, kas ve sinirlerin çalışması için gereklidir. sodyum daha çok hücre dışı sıvılarda, potasyum ise hücre içinde ve kan plazmasında bulunur.

kalsiyum ve fosfor: vücutta en bol bulunan mineral (%1,5-2) kalsiyumdur. kalsiyum ve fosforun büyük kısmı kemik ve dişlerin yapısına katılır. bunun dışında kalsiyum kas kasılması, sinirlerin çalışması, kanın pıhtılaşması ve bazı enzimlerin çalışmasında etkilidir. fosfor ise nükleik asit, yağ, protein ve atp gibi moleküllerin yapısına katılır.

kalsiyum eksikliğinde çocuklarda kemikler yeterli oranda gelişemez ve raşitizm denilen kemik hastalığı oluşabilir.

magnezyum: vücuttaki magnezyumun büyük bir kısmı kemiklerin yapısında bulunur. magnezyum bazı enzimlerin, kas ve sinirlerin çalışmasında etkilidir.

flor: dişlerin yapısına katılır.

demir: vücuttaki demirin yarısından fazlası kana kırmızı rengi veren özel pigment olan hemoglobinin yapısına katılır. ayrıca demir, bazı enzimler ve bazı pigmentlerin yapımı için de gereklidir. demir eksikliğinde yeterli miktarda hemoglobin üretilemez ve kansızlık (anemi) görülür.

iyot: tiroit bezi hormonu olan tiroksinin yapısına katılır. vücuda yeteri kadar iyot alınmazsa yeterli miktarda tiroksin üretilemez. bu durumda tiroit bezi daha çok çalışır ve büyür. buna bağlı olarak guatr hastalığı ortaya çıkar.

çinko: vücudumuzda çok sayıda enzimin yapısına katılır. büyüme ve gelişmenin normal sürdürülmesi için gereklidir.

bakır: bazı enzimlerin yapısına katılır.

kükürt: bazı amino asitlerin yapısına katılır.

nitrat: amino asit sentezinde kullanılır.