bugün

bilim adamı

bir nevi seçilmiş insanlardır. şöyle ki:

bir bilim adamı peşinde koştuğu bilimsel bir araştırmanın sonuçları hakkında tasa etmez. onun için bilim, insanlığı bilimle buluşturmaktır. "insana şu açıdan faydası olacaktır" görüşünden emin bir şekilde adımlarını atar.

mesela einstein'ın atomu bulması.

böylesi bir zekanın atomu parçaladıktan sonra bu buluşun bir silaha dönüşmesini "öngörememesinin" olasılığı sizce yüzde kaçtır?

fizikte öylesi öngörülerde bulunabilen bu deha nasıl olmuş da atom bombası tehlikesini görememiş?

işte bu noktada bir bilim adamının "korku" ya yenik düşmeden, bilim uğruna feda ettiği kişisel sorumluluklarını ve belki de körelttiği bilincini görüyoruz. öyle ki atomu parçalamakta kendisine bir yol biçmiş, o yolda bilim adına karşısına çıkacak her engeli görmezden gelmiş. çünkü aynı einstein eğer atomu parçalamaktan bomba imalatı yapılacağını bilseydi, ya da biri tarafından uyarılsaydı, kendisinin dediği gibi bir ayakkabı tamircisi olurdu. demekki bilim aşığı bir bilim adamını buluş yapmaktan alıkoymanın yolu ona insanın içindeki o kötülüğün varlığından bahsetmekten geçiyor.

bilim adamı bu noktada seçilmiştir, neden? çünkü bilim adamı dehasını kullanmakla kendisini zorunlu hissedendir her zaman. bu zornluluk kendisinde öylesi bir bilim aşkı yaratır ki, o aşkın aklın bazı noktalarda körelmesine sebebiyet vermektedir. bırakın bilimsel bir buluşu, bilimsel bir tespiti dahi biraz olsun tereddüt göstermeden orta çağ gibi bir dönemde dillendirip darağacına gitmeyi göze almış insanlar gördü bu dünya. kaldı ki bir bilim adamını ölümle tehdit etmek, ona yapılacak en iyi kötülük olurdu. çünkü o korku o bilim adamını kamçılayacak ve bilime olan aşkı köpürecektir, esasında.

bilim adamını seçilmiş yapan, öyle ya da böyle bilimi ilerletmesi misyonuna olan bağlılığının yok edilemez derecede katı olmasını son anına kadar kullanması cesaretidir. öyle ki einstein masasında birçok proje ile hayata veda etmiştir. pişmanlıkları ile terk ettiği bu dünyaya pişmanlıktan öte şeyler de bırakarak. kendisi bilimin getireceği korkunçlukları öngörebilirdi ama belki de öngöremediği şey insanın ta kendisiydi.
Gündemdeki Haberler
güncel Önemli Başlıklar