bugün

emir timur

sonuna kadar türk lider. Kendisi öyle söyler. Hatta öyle ki Türk'lük için katı kurallar koymuştur. türkçe dışında şiir yazanların kellesinin gitmesi örneğin. ha bu size fazla gelir, az gelir bilemem ama adam türk bir lider.

ancak sorsan timur pis kaka, osmanlı hükümdarları süper türklerdir. Bunun sebebi de hiç şüphesiz Ankara savaşı. Derler ki Timur olmasa Osmanlı uçacak kaçacaktı. Bir nevi haklı olabilirler. Bu savaş sonrası fetret devrine girmiş Osmanlı. Kötü şeyler olmuş. Ancak savaşın tüm yükünü Timur'un üzerine yıkmak, açıkçası okumamış, kulaktan dolma fikirleri benimseyen kişinin yapacağı şeydir. Ayrıca belki Timur bu gerçeği Osmanlı hükümdarlarının yüzüne tokat gibi çarpmasa Osmanlı o kadar uzun yıllar süremeyeceketi. Çünkü taht kavgasını önlemenin yollarını aramışlar yıllarca, en son Fatih kardeş katline izin vermiş.

Hemen her tarihçinin bildiği gibi Timur savaşmak istememiş, kazanacağını bildiği halde savaşmadan anlaşma yoluna gitmeye çalışmış, ancak Yıldırım Bayezid ordusuna güvenip hayır savaşacağım deyince olan olmuş. Osmanlı bozguna uğramış. 11 yıl boyunca iktidar boşluğu yaşamış, taht kavgaları ile boğuşmuş, anadolu beylikleri tekrardan kurulmuş. Burada tek suçlu Timur değildir.

Hataları vardır belki (Aynen Osmanlı'nın da hataları olduğu gibi) ancak mükemmel bir savaşçıdır. Yıllar sonrasında bile bu düzeyde askeri bir deha gelmemiştir. Fatih Sultan Mehmet gibi askeri bir deha bile eline su dökemez bu konuda.