bugün

arşimet

Archimedes orjinal ismidir.
babası peksimet, annesi şaziment olan ünlü mühendistir. ******
Rivayet odur ki,

Arşimet* oldukça yaşlanmıştı. bulunduğu şehir kartacalılar tarafından mağlup edilmiş bunun üzerine kartacalılarla anlaşmaya gidilmişti. Bunu duyan romalılar Yaşlı Arşimet in şehrini kuşattılar. savaştan ve siyasetten haz etmeyen Arşimet şehrin romalı lavuklara geçeceğini anlayınca emir komutayı devr aldı. romalılar şehri karadan havadan ve denizden kuşattılar. Arşimet Kaldıraç ve kasnaklarla işleyen ,dev gibi bir kerpeten yapıp surlara yerleştirti. ayrıca surların arasında mancınıklarda vardı. dahası dev gibi bir ayna yaptırttı.

roma donanması kaleye yaklaşınca surların arasından arşimet in yaptığı dev kerpeten çıkıyor,surların arkasından çıkan bu kerpeten donanmadaki gemileri parçalıyordu. surların arkasına yerleştirilen dev mancınıklar gemilerin direklerini yerlebir ediyordu. yaptırdığı dev ayna ile güneş ışınlarını gemilerin yelkenlerine yönlendiriyor ve onları yakıyordu.

sonunda roma ordusu baktı arşimet ile baş edemeyecek, kuşatmakla yetindi. sonunda şehir teslim oldu. kendisi bir romalı askere çemberlerime dokunma demesi üzerine öldürüldü.

kral*, ayrıca meşhur denge formülünü bulan kişidir (m1*l1 = m2*l2). arşimet bana bir kaldıraç verin dünyayı kaldırayım sözünü zaten bu formüle istinaden söylemiştir. *
eureka yı zaten herkes biliyor.