bugün

kuran hadis celiskileri

kuran ne ya? neyi kuruyor. öncelikle madem birincil olarak kur'an'a anlam yükleniyor , nasıl yazıldığına dikkat edilmelidir. yalnış başlamış bir konunun da doğru olarak sonlanması beklenemez.

evet bu bir görüştür , ve yeni bir görüş de değildir. tarih boyunca binbir çeşidi tartışılmış olan en çetrefilli konulardandır. sözkonusu uydurma hadisler- ki mekru hadis diye geçer- peygamberin sözüymüşcesine rivayetler arasında aktarılmıştır.

lakin hadis metodolojisi ve tefsir ilmi boşuna varolmamıştır. şüphesiz bu tür kuşkular neticesinde sıhhatli bir sonuca ulaşma çabasıyla ortaya konulmuştur.

cımbızla çeker gibi ayetleri ve hadisleri , çocukların sidik yarışı gibi karşılaştırıp sınamak da , aynı kertede yalnış bir yöntemdir. kaldıki yöntem bile değildir. basbayağı retorik örneğidir.

tarih sloganlara indirilip , bütün paradigmalara kör hale gelirse ; din'in kutsalları da işte böyle bir çırpıda amacı en başından belli önermelere doğru manipüle edilir.

işte oryantalizm budur. kendi değer yargılarını edebiyat kuramı zannedip , istediğin metinlerarası yoruma evirmek ve kendince sonuçlara ulaşmaya çalışmak.

en genel anlamıyla teoloji , ve daha özelde ilahiyat da boşyere kurulmamıştır.
ama oryantalizm öyle bir iliklerimize kadar işlemiştir ki , bu durumdan ilahiyat mezunu olsak da pek bir şeyin değişeceğini sanmıyorum.

ne kadar kolaymış halbuki , iki ayet iki hadis hadi karşılaştır ve işte o muhteşem sonuç.