bugün

kayı

oğuzlar'ın en kalabalık 5 boyundan biridir kayı.

hem malazgirt savaşı öncesi, hem de sonrası anadolu'ya gelmişler, özellikle iznik kuşatması ile birlikte anadolu'yu iyiden iyiye yurt tutmuşlardır.

kaya alp oğlu süleyman şah'ın 4 oğlu bulunmaktaydı.(bazı kaynaklarda süleyman şah'ın adı gündüz alp olarak da geçmektedir, gündüz alp aynı zamanda osman gazi han'ın abisinin de ismidir.)
-ertuğrul gazi,
-dündar alp,
-Sungur Tekin(tigin)
-Gündoğdu alp

kaya alp oğlu süleyman şah fırat nehrini geçerken boğularak şehit düşünce (bkz: caber kalesi) oğullarından ertuğrul gazi ve dündar maiyetleri ile birlikte anadolu'ya(ankara-karacadağ), sungur tekin(tigin) ve gündoğdu alp ise aşiretin kalan kısmıyla birlikte tekrar türkistan'a döndüler.

kayılar'ın türkistan'a dönen kolu önce ahlat'a, daha sonra güneye yönelerek kerkük'e uğradılar. bugün, bitlis, şanlıurfa ve kuzey ırak'taki karakeçiler bu sungur tigin ve gündoğdu alp ile birlikte tekrar doğu'ya anayurt'a dönen kayılardandır.

doğu'ya dönen sungur tigin ve gündoğdu alp'in maiyetindeki kayılar'ın hatırı sayılır bir kısmı müslüman değil, tengri inancına sahipti.
bunların doğu anadoluda kalan kısımları kısa bir süre içinde müslümanlığı benimsediler.(ahlat-urfa ve kerkük kolları) diğer kısım ise horasan ve türkistan'da asimile oldular ve çaldıran savaşı'na değin izlerine rastlanmadı...

çaldıran savaşı esnasında ise safevi ordusu'nda "iyi"(kayı boyu'nun sembolü) tamgalı gök bayrak varlığından söz edilir.
bu şah ismail tarafından başvurulan bir savaş hilesi midir yoksa safevi ordusunda gerçekten sungur tigin ve gündoğdu alp soyundan gelen şamanist kayı mensupları var mıdır bilemiyoruz...

http://tarihturklerdebasl...ress.com/2011/10/30/kayi/
http://tarihturklerdebasl...1/11/06/osman-otman-gazi/
http://tarihturklerdebasl.../2011/11/06/caber-kalesi/