bugün

el kindi

ebu yusuf yakub bin ishak el kindi.ilk islam feylesofu olarak bilinir.platon , aristo ve yeni platoncu olan plotinos'un felsefi anlayışlarını incelemiş , çeviriler yapmış ve dahası kendi felsefi anlayışını da bu filozofların görüşleri doğrultusunda oluşturmuştur.islam kelamı ve felsefesi arasında ,antik yunan düşünce yapısıyla ve müslümanlık dini ile ilgili görüşlerin ikisini de reddetmeden sentez yapmaya çalışmıştır.felsefe-i ula adıyla bilinen meşhur bir kitabı vardır.

ayrıca tanrının varlığına ilişkin de, vahyin bilgisinin ve akıl uslamlamalarının ikisinin birden gerekli olduğunu ortaya koymuş ; hüdus delilini kullanmıştır.hüdus arapçada yaratma anlamına gelmektedir. yine aynı kökten hadis kelimesi yaratılan ; ihdas , yaratan ; muhdis ise yaratıcı anlamlarına gelmektedir.hüdus deliline göre her yaratılanı yaratan bir yaratıcı olmak zorunluluğu vardır.bütün bunların yok olduğunu düşündüğümüzde ise, evren kocaman bir soru işareti olarak kalmaktadır.
kindi ilk islam filozofu olduğu gibi farabi'nin ve ibn i sinanın da antik yunan felsefesiyle tanışmasını sağlayan bir yol açıdır.