bugün

ms

Nadir durumlarda ölümcül olabilen ama çoğu zaman geçici veya kalıcı felçlere sebep olabilen hastalıktır. Hastalığım. En şanslılarından olduğum için sağ gözümde hafif bulanık görmekten başka zararı yok şimdilik. Bir kere atak geçirip sağ kolumun felç olmasına sebep olmuştu kendisi ama kortizonlar sağolsun geçti. Şimdi iyiyim. Hastalık kişiden kişiye çok fazla değişiklik gösterir. Bu nedenle ms hastaları başkalarının msiyle kendininkini kıyaslamamalıdır. Maddeler halinde açıklayacak olursak;
1. Ms (multipl skleroz) çoklu yara anlamına gelen bir merkezi sinir sistemi hastalıkları grubudur.
2. Lezyonların bulunduğu sinirlere göre semptom gösterir.
3. kesin tedavisi bulunmamakla beraber 150 yıldır var olan bir hastalıktır.
4. bulaşıcı değildir. kalıtsal değildir ama kalıtsal yatkınlık söz konusudur. Yani ailede ms olanların bu hastalığa yakalanma ihtimali %2 oranında daha fazladır.
5. 100000 kişide bir rastlanan bir hastalıktır. ülkemizde 30000 ms hastası olduğu tahmin edilmekte.
6. ms hastaları evlenebilirler, bebek sahibi olabilirler. Hayatlarını stresten uzak yaşamaları ve spora zaman ayırmaları oldukça önemlidir.
7. Ataklar halinde devam eden bu hastalık bir çok çeşitlilik gösterir fakat %80i geçici ataklar halinde seyir göstermektedir.
8. Zeki hastalığı olarak da bilinen bu hastalık bilinenin tam aksine sakatlıklara yol açacak diye bir kaidenin bulunmadığı hastalıktır. En ağır ms hastalarını görenler lütfen moralini bozmasın efenim.
9. bitti galiba.