bugün

yeni baslayanlar icin ogretmenlik

-mümkünse hiç başlamayın. zira pazarda limon da satsanız, üç aşağı beş yukarı öğretmen maaşına yakın bir para kazanırsınız. sosyal statü, toplumsal saygınlık mı dediniz??? üzülerek söylemeliyim ki bundan 20 yıl önce öğretmen denildiğinde insanların kafasında belki saygın bir meslek canlanıyordu ama bugün ne yazık ki en çok horlanan meslek gruplarının başında geliyor öğretmenlik.

-illa öğretmen olmayı kafanıza koymuşsanız mümkünse rehber öğretmen olun. böylece nöbet tutmaz, idarenin verdiği gerekli gereksiz bir yığın görevden muaf olur, derslere girmek zorunda kalmazsınız, kendinize ait bir oda da cabası.

-erkekler için söylüyorum, öğretmen bir eş hayaliniz o kadar kolay gerçekleşmeyebilir. zira, bazılarını tenzih ederim ama, öğretmen bayanlar öğretmenler erkeklerle evlenmeye yanaşmazlar pek. ehh haksız da sayılmazlar. nasıl olsa mühendis, doktor avukat talipleri bol olur. türk toplumunda bir bayan illa çalışacaksa, en uygun meslek öğretmenlik olarak görülmektedir. bu yüzden pek çok meslek grubundaki erkek için öğretmen bir eş daima ilk sırada yer alır.

-atandığınız zaman, meslekteki minimum 3 ortalama 5 yılınızın doğunun muhtelif yerlerde geçmesine kesin gözüyle bakın. ilk atamanız batı illerine de olsa bir süre sonra rotasyona tabii tutulup doğuya gönderiliyorsunuz.

-dışarıdan bakıldığında öğretmenliğin en cazip yönlerinden biri boş vaktinin çok olması gibi görünür. evet doğrudur, öğretmenler, pek çok meslek grubuna oranla [çok daha fazla yıpranmakla birlikte] daha az çalışırlar. amma bu boş vakitler sanıldığı gibi hep tatil havasında geçmiyor. bir süre sonra sıkıcı ve monoton bir hal alıyor.

-yazdıklarım belki bazı arkadaşlara fazla karamsar gelmiştir
mümkündür elbet; bunlar nacizane görüşlerim. ben sadece dışarıdan bakıldığında farkedilemeyecek belli başlı olumsuzlukları dile getirmeye çalıştım.