bugün

babayta kenzof

tam adıyla "vladimir babayta misimeviç kenzof". (d: 5 kasım 1876-moskova, ö: 6 haziran 2002-adapazarı)

rus hava kuvvetleri savaş pilotu, siyasetçi, kimyager, düşünür, yazar ve kriketçi ve ilk insansız savaş uçağının pilotudur. 5 kasım 1876 da moskova nın kenar mahallelerinden birinde dünyaya geldi. babası yahudi kökenli bir kenyalı göçmen olan abraham kenzof, annesi ise moğol-ispanyol kırması olan bir yarış atıydı.

maddi güçlükler nedeniyle 3 yaşında okulu bırakmak zorunda kaldı. ardından hicaz demir yolları inşaasında çalışmak için yemen e geldi. burada zekası ve yenekleri ile ingiliz komutanların gözüne girdi. ardından malawi hava kuvvetlerine katıldı ve test pilotu oldu. 6 yıl sonra, malawi hava kuvvetlerinin ilk uçağı alması ile ilk test uçuşunu yaptı.

ancak malawi hükümetinin ikinci dünya savaşından çekilmesi ile tekrar ülkesi rusya ya dönek zorunda kaldı. tam moskova ya gideceği esnada malawi hükümetinin tekrar ikinci dünya savaşına girmesi ile geri dödü ancak çok geçti, hava kuvvetleriin tek uçağı da bir ziraai ilaçlama firmasına satılmıştı.

berlin'e gelerek burada kimya eğitimini tamamladı ve nazi almayası için ilk sinir gazını üretmeyi denedi. deneklerin kokuyu beğenmeleri üzerine sinir gazı sektöründen çıkarak kozmetik alanına yöneldi. paris, madrid, amsterdam ve şam da ilk dükkanlarını açtı.

1950 li yılların ortalarında siyonist akımdan etkilenerek, ilk yahudi devletinin cumhurbaşkanı olmak için ulan bator a moğolistan a geldi ancak burada da aradığını bulamadı. daha sonra temaslarda bulunmak için pekin e geçti ancak burada da kgb baskılarından dolayı istediği girişimlerde bulunamayınca madrid e döndü ve real madrid alt yapı takımında santrafor olarak bir süre top koşturdu.

hayatının son yılları sefalet içinde geçti, son olarak hendek sporla sözleşme yapan babayta, doğu bloğunun dağılmasıyla futbolu da bıraktı. 6 haziran sabahı adapazarı tren garında dondurucu kar ve tipi yüzünden soğuktan donmuş cesedi bulundu ve 7 temmuz 2009 da ebedi istiratgahı olan anadoluhisarına defnedildi.