bugün

türkiye nin diktatörlüğe gittiğini göremeyen kitle

aslında ülkenin nereye gittiğini görmek istemezler. diktatörlük bu kitle için yapan kişilerin eski mağduriyetleri dolayısıyla içselleşmiştir, kabul edilebilirdir, eskiden mağdur oldukları için dikte etmeleri mübahdır ve hatta karşıt olarak gördükleri insanlar için müstehaktır.

bu kitlenin yaşlıları ile konuştuğunuz zaman size 2. dünya savaşı zamanında yaşanan kıtlığı ve ismet inönüyü hatırlatacaktır. ezan türkçe olmuştu siz bilmezsiniz bunları diyecektir. ekmeğin karneye bağlandığı gibi küresel ekonomik daralmanın sonuçlarını inönüye yükleyecektir. şimdi dikte eden pozisyonunda bulunan hükümetin başı mitinglerde arada bir inönüye giydirince bu kitlenin gözünde kahraman olmaktadır. dolayısıyla kahramanına söz söyletmeyecek kahramanına dil uzattırmayacaktır. kahraman ne yaparsa en iyisini yapmaktadır.

bu kitlenin biraz daha orta yaşlı görülebilecek kesimi ise 28 şubat sürecini öne sürmektedirler. mağdur olan maşörtütedeyyin insanların bir temsilcisidir dikte edenler. başörtüsü yasakları gelmiş, eski hocaları iktidardan düşürülmüş, gazetelerinin yazarları gözaltına alınmıştı. bunları yapanlardan intikam alma hırsına bürünmüş beyinleri artık kendi kahramanlarının yaptığı herşeyi mübah görmeye başlayacaktı. onların hırsızıda iyiydi, ihale mafyasıda iyiydi. çünkü öteki dedikleri tüm yapılanları hakediyordu, hatta haketmeseler bile onların üzerinde baskı kurması gerekiyordu kendi kahramanının.

birde ülkenin nereye gittiğini görüp görmemezlikten gelen cemaatçi kesim vardır ki bunlar en çok üzerinde konuşulması gereken kitledir. şimdiki iktidarın mağduriyetlerini doğuran bir postmodern darbe sürecinde bülent eceviti desteklemiş ve faaliyetlerine rahat rahat devam edebilmiştir. şimdi ise ecevitin çizgisine edilmedik laf yapılmadık eziyet bırakmayan iktidarı desteklemektedir. oy satıcısıdır.

şimdi bu ilk sırada ki yaşlı kesim hala 50-60 sene önceki korkularını hortlatıp bak bunlar böyle yapmıştı diyen kahramanlarına çıkıp demiyor iyide bu dediğin 40'lı yıllara geliyor. o derenin üstünden çok sular aktı diye.

orta yaşlı kesim zaten ne olduğunu farketse bile alacağı ihaleler, hadi o kadar büyük olmasa bile çocuğunun ataması için oralı olmamaktadır.

cemaat ise malum zaten, zamanında sosyal demokrat çizgiden birini desteklerken neo-liberalizme bir dönüşü cemaat dışında sadece ertuğrul günay başarabildi herhalde.