bugün

oedipus kompleksi

Freud'un oedipus'un annesiyle evlenmesi ile aynı aile üyeleri arasında cinsel ilişki isteğinin yaygın olduğu görüşünü benimsemesi durumudur ve tüm erkeklerin doğuştan bu dürtüye sahip olduğunu savunmuştur.

fakat yanılmaktadır kendisi. öncelikle insanların evleninceye kadar cinsel baskı altında tutulmasını sağlayan ahlak yasaları vardı. evlilik toplumsal ve ekonomik sebeplere dayandığından sürekli ertelenmekteydi. bu sırada bedensel gereksinim ile toplum baskısı çatışarak bazı sinir hastalıklarına (oedipal), aile içi korku ve kuşkulara sebep oluyordu. ilkel toplumlarda bu bahsettiğimiz kural yoktu. yani ne cinsel doyumsuzluk ne de oedipus kompleksi vardı.

oedipus kompleksi Avrupalı bazı sinir hastalarında görülmüş ve normal insanlarda-yani sinir hastalığı olmayanlarda- belli bir noktaya kadar var olduğu oraya çıkmış fakat freud dahil hiç kimse bu davranışın ilk insanlardan geldiğini kanıtlayamamıştır. kastedilen bu davranışın herkeste doğuştan ortaya çıkmadığı, sonradan oluştuğudur. yani böyle bir sendrom cinsel istek duyma ve onu bastırma çabasının sonucudur. her gün bir sürü nesne ile çocuğun karşısına çıkan cinsellik isteği ve çevresindeki tek yakın kadının annesi olması onun babasını engelleyerek annesine aşık olmasını açıklar.

fakat ilk insanlarda böyle bir baskı olmadığından çocuk annesine veya anneannesine aşık olma ihtiyacı duymayacak ve hatta aklından bile geçirmeyecektir.