bugün

üniversiteye yeni başlayacaklara tavsiyeler

-en önemlisi sigaraya başlamayın. kampüsten girer girmez yeni öğrencilerin bir sigaraya başlama tutkuları oluyor anlamış değilim.
-ilk sene yurtta kalın insanları biraz tanıyın daha sonra maksimum 4 kişi (ideali 3 kişidir) eve çıkın
eve çıkmak için çıkmayan gerçekten huzur bulabileceğin bir eve çıkın.
eve çıktığınız kişilerin sadece kişilik ve alışkanlıkları hakkında seçici olmayın. aynı zamanda maddi durumları hakkında da bilginiz olsun.
zira sizden daha az varlıklı birisi sizin için sorun olabilir (boş yere faturaların geç ödenmesi) veyada sizden daha varlıklı birisi içinde siz sorunlu konuma düşebilirsiniz (eve aldığı lüks yiyeceklerin parasını ödeyememek gibi)
ev arkadaşlarınızla aynı bölümde olmayın. sabahtan akşama kadar (2. öğretimler için akşamdan geceye kadar) gördüğünüz kişiyi birde evde görmek sıkıcı olacaktır. ayrıca evdeki bir tartışmanız doğrudan sınıfa yansır bu yüzden bu tür risklere girmeyin.
-vizelerinizi yüksek tutmaya çalışın. vize ne kadar yüksek olursa final veya büt o kadar rahat geçecektir sizin için.
-üst sınıfların çalışkanlarından (burası çok önemli mutlaka çalışkanlarından olsun) sınavlarda çıkabilecek muhtemel soruları almaya çalışın bu şekilde sınav sorularını %50sini tahmin edebilirseniz en azıdan bir 50 puanı garantilemiş olursunuz.
-kulüplerden uzak durmayın. uzaktan bakınca kaynaşmışlar gibi dururlar. ancak içlerine girmeye cesaret edersiniz sizde hemen onlardan birisi olursunuz. böylece sadece okuduğunuz bölümden değil pek çok bölümden arkadaşınız olur daha sosyal bir çevreyi elde etmenin en kolay yolu budur aslında.
-sizler(yani bizler) öğrenciyi. anketlerde, kredi kartı formlarında meslek hanesine öğrenci yazıyoruz. bizim için öncelikli olan derslerimizi çalışmaktır. bu yüzden önceliklerinizi iyi bir şekilde belirlemeyi ihmal etmeyin. kırılmasınlar incinmesinler diye gezdiğiniz arkadaşlarınızın sizden önce mezun olmalarını görmek size evlat acısı gibi koyacağı için sınırlarınızı iyi belirleyin.
-sizi olduğunuz gibi kabül edecek bir arkadaş ortamınız olsun. kırıcı, çabuk sinirlenen, küstah bile olabilirsiniz ama emin olun sizide sevecek bir arkadaşı gurubunuz olacaktır bu yüzden insanlar beni sevmiyorlar diye değişmeye çalışmayın o zaman herşeyi elinize yüzünüze bulaştırırsınız.
-geldiğiniz yerden utanmayın. konuşmanızı gizlemeye saklamaya çalışmayın. üstte belirttiğim gibi olduğunuz gibi olun emin olun çok sevileceksiniz bu şekilde.

tüm bunları yazarken kendimden yola çıktım. duygulandım ne yalan söyliyim. herkese başarılar lan.