bugün

potasyum

K harfi ile gösterilen elementtir. meyve yetişitiriciliğinde büyük öneme sahiptir. yüzde 50 den fazla enzim sistemini bitki içinde yünetir. bütün meyveler çok fazla potasyum ihtiyacı gösterir. sürfün gelişimi ve meyve büyüklüğü potasyuma çok yakından bağlıdır. çünkü hücrelerin gelişmesi için zorunlu olan hücrelerin su alması potasyumun ilk görevidir. potasyum ayrıca gelen bir kuraklıkta yaprakların çok hızlı reaksiyon göstermesini sağlar. özümleme hızla azalır ve bitki su tasarrufu sağlar. eğer yağmur başlarsa, potasyumun yardımı ile özümleme ve terleme tekrar hızlanırdırılır.

çeşitli şekerlerin oluşumuda potasyuma bağlıdır. şeker oluşumunda potasyumunun görevi kuraklığa ve dona karşı yüksek dayanımı sağlamaktır.
don esnasında olayları şöyle tanımlayabiliriz; yazın şeker sentezi olur. bunlar geç sonbahar ve kışın nişastaya dönüşür. hava sıcaklığı 0 derecenin altına düştüğünde herhangi bir fonksiyonu olmayan kuru nişasta taneleri tekrar şekere dönüşür. şekerde dona dayanıklı yeni hücre maddelerinin oluşumuna hizmet eder. bunu takiben havasıcaklığı daha da düşse, herhangi bir zarar ortaya çıkmaz.

sıcaklık düşüşünün 0 derecenin altında günlerce kaldığı durumlarda, potasyum devreye girerek, don riskinin minimum zararla atlatılmasına katkıda bulunur.

potasyum eksikliği halinde, olgun yaprakların kenarlarında sınırları belirgin yanıklar ortaya çıkar.

yaprak analizleri sadece yaprakların kenarlarında yapılırsa, potasyum eksikliği daha önceden tesbit edilebilir. potasyum eksikliği; çok yüksek azot gübresi ile daha da arttırılmış olur. bu durumda uzun sürgünlerin genç yaprakları küçük ve kenarları yanık olur.