bugün

başkaları

başlamadan: Büyük bir hayalin peşinde, sıradanın devamlı müşterisiyim

Başkaları ne der telaşı ile yaşayan kimliği belirsiz bir güruh var toplumumuzda. Şunu yaparsam ne olur? onu alırsam ne derler? sen desem küserler mi? sus desem döverler mi? gibi sorularla hayatını idame ettiren bir yığın insan. Anlıyorum bu insanları. Suçlu onlar değil içinde bulundukları dünya ve onlara hayat bu çizenlerdir. Çizgiler belli kurallar belli oyuncular değişse ne çıkar?!(bu işin sosyal boyutu)

insanlar diğer insanları umursar ve onlara göre hayatlarını şekillendirirler. Dış dünyalarındaki bu planlı, organize, kurallı iş iç dünyalarında da aynıdır. Fakat bu sever kurallar çok fazla işin içinde değildir bilakis yasadışı hisler etkilidir ve o yasadışı hisler insanı bir aşka hapseder.. Aşık olan insan artık kendisi değildir başkasıdır ve bambaşkasına aşıktır. Hayatının geri kalan kısmında gönlünü kime verse hep o başkasının baskısı vardır üzerinde. Zira o bambaşkadır. O ne yapıyor acaba? beni düşünür mü gecenin son demlerinde sabahaın ilk ışıklarında? masum masum gülen çocukların gözlerinde benim onu gördüğümü bilir mi? beni başka biriyle görünce ne der?

Başkası işte başkaları bir de bambaşkası aynı köke dayanan aşağı yukarı aynı harflerle oluşturulmuş ama aralarında ki fark dağlar kadar olan kavramlar kelimeler adına ne dersen de işte. Aynı yaratıcı tarafından yaratılmış hepsi de çamurdan hepsi de insan ama biri başka öteki başkası biri de bambaşkası..

Başkalarından bıktım ben. Başım bunlarla belada. Bambaşkası olanı arar dururum hep. Yeri yurdu bellidir aslında, iki adım ötede ya da üç sokak beridedir lakin ona ulaşabilmekte başkadır..

Bambaşka ya dair iç burkan detaylar vardır bir de: onun duruşu başkadır, bakışı başkadır, ayazda bile yakışı başkadır, konuşunca sesi başkadır, susunca edebi başkadır, eli-gözü-saçı bambaşkadır, tebessümündeki asalet başkadır, kızınca kahretmesi başkadır, onda vefa başkadır, cefa başkadır, derdi.. ölümcül derdi.. öldüren derdi.. ölümle arkadaş ölümün gölgesi derdi.. başkadır, onun farklarını sıralama gafleti bile başkadır, başkalar ve başkaları arasındaki bu insan, başkalıklarının sayesinde bambaşkadır..


Başım başkaları ve başımdaki bambaşka ile belada..

ya rab belayı aşk ile kıl aşina beni

bir dem bela-yı aşktan etme cüda beni

..Fuzuli