entry'ler (60)

arkeolojihaber net

ülkemiz topraklarında yapılan arkeoloji ve sanat tarihi çalışmaları ile ilgili güncel bütün haberlere ulaşılabilecek yegane site.

hizlial com

3 günde kargo yazan ürünü 6 gündür kargolamayan, mesajlara geri dönmeyen adına tezat alışveriş sitesi. alışveriş yapmanızı kesinlikle tavsiye etmiyorum. bunaltıyorlar.

maliye politikası

buradan: http://www.sosbiluz.com/2...aliye-politikas-odas.html ana hatları ile ilgili tüm nokta bilgilere ulaşılabilen, maliyenin bir alt dalı olan ama bir o kadar da makro iktisat konularıyla bütünleşmiş bir ders.

2011 blog odulleri

haber kategorisinde http://www.makaleci.com/ vardı. tasarım çok hoş. içerik dolu dolu. yazarlar kısmına göstermelik isimler konmamış yazarlar harbi yazar. ek olarak biz teması var, herhangi bir yazarın egosunu da tatmin etmiyor. oyumu makaleci'ye verdim. haber kategorisinde oy vereceklere öneririm.

tayyar arı

uludağ üniversitesi uluslararası ilişkiler bölümünün bel kemiği, türkiye ve dünya çapında kitaplarıyla tanınan ve de türkçe uluslararası ilişkiler eğitiminde ua ilişkiler öğrencilerinin adını ilk duyduğu isim.

iktisat bölümü için zeynel dinler, erdal ünsal ne ise uluslararası ilişkiler bölümü için de tayyar arı odur. otoritedir.

mezun olmaya sayılı saatler kala bu cümleleri kurduğum görükle kampüsüne ilk gelişimde yeni yeni gelişmeye başlayan zihnim onu anlayamamıştı, kitaplarının içinde kaybolurken fütursuzca hocamızı eleştirirdik. hani alışkanlıktır ya hocaya serzenmek..

geçen süreç içerisinde hocamızın türkiye ve dünyadaki saygınlığını, eserlerinin derinliğini anladıkça kısacası okudukça daha çok okudukça kendisinden ders alıp 30'lu notları gördüğümüz de olsa onun değerini bilebildik.

zihnimize kattıklarınız için binlerce teşekkürler hocam, sizden ders almak benim için bir övünç kaynağı oldu hayatım boyunca öyle de kalacak. *

barış özdal

üniversiteye ilk geldiğim anda ders anlatımında, davranışlarında, hareketlerinde kendimi bulduğum, zihnimin inşa sürecinde fark etmeden en büyük harcı koymuş olan değerli hocamdır.

azimli bir insandır barış hoca, yerinde duramaz, sürekli yeni metotlar, yeni teknikler, kendini ve çevresini geliştirme gayreti bir kalp atışı gibi hakimdir akademik yaşantısına..

daha sonraları defalarca kez üzerinde düşünüp, incelediğim 1929 ekonomik buhranını o dönemin alman banknotları ile anlatması, onları sıra ile elden ele dolaştırmasını hiç unutamıyorum. o gün çok etkilenmiştim. zira 2. dünya savaşını anlatan sunumlarını da..

böyle hoca bulmak zordur arkadaşlar, değerini bilin, barış hoca emeğini esirgemez ama sizden de emek bekler.. bunun karşılığını verirseniz, kendinizi zorlarsınız belki ama zihninize çok şey katarsınız o zihniniz de sizi ve hayatınızı daha da güzelleştirir.

her şey için binlerce teşekkürler barış hocam benim deyimimle king . * *

ferhat pirinççi

kampüsünde mezuniyet öncesinde son saatlerimi geçirdiğim, hayal ettiğim geldiğim ve yarın itibarıyla gideceğim güzel üniversitemin güzel hocası..

ders anlatımı mükemmeldi.. bizim her derdimizle yumuşak tavrıyla her fırsatta ilgilendi, hep yardımcı oldu.

zihnimizin üniversitedeki gelişim sürecinde bazen yerdik bazen sevdik onu.

altını çizdiği noktaları başta tepkiyle daha sonra ise sorgulaya sorgulaya öğrendik ki ne mutlu bize..

seneler sonra mezun olduğumuz bu okulu güzel bir şekilde temsil ederken gene görükle kampüsünde güzel bir günde karşılaşmak dileğiyle.. *

saf kan türk

saf kan insan vardır. türk demek ise türk kültürüne bağlı, onu içselleştirmiş bir insan demektir.

türklük kan ile kafatası ile ölçülemez. millet mefhumu kültür ile tanımlanır..

ozan başkol

ab ekonomisi dersi çok faydalıydı ve güzeldi keşke daha evvel seçimlik alsam da dedim.. Kpss'ye hazırlanan tüm son sınıf öğrencilerine tavsiye olunur.

tolga demirbaş

Uludağ i.i.B.F Maliye bölümünde görevli, hazine işlemleri, devlet muhasebesi, mali denetim derslerini veren, yrd. doç ünvanına sahip hocamızdır.

- dersleri çok zevklidir, dersi çok akıcı ve güzel anlatır. biraz olsun dikkatle takip ederseniz harf notu olarak aa'yı almamanız mümkün değildir.

- sürekli güler yüzlüdür, anlayışlıdır, öğrencisi ile diyalog içerisindedir.

- dersleri kpss açısından işe yarar denilecek derslerdir. 3. sınıfta dahi öğrencisine gelecek planlaması konusunda fikirler sunan, kpss'ye hazırlanma konusunda teşvik eden, bilgilendiren az sayıdaki hocalarımızdan birisidir. seçimlik dersleri uluslararası ilişkiler öğrencilerine, kamuculara da şiddetle tavsiye olunur.

web adresi için : http://www.tolgademirbas.com

überbringer

(alm.) hamil.

gtrennt

(alm.) ayrı.

besatzung

(alm.) tayfa.

rebellieren

(alm.) isyan etmek.

dışlama etkisi

kamu açığının artması sonucu devletin daha çok borçlanma isteği sonucu reel kesimin istediği oranda fon bulamamasına denir.

dış alem

bir ülke ekonomisinin diğer ülke ekonomileri ile girdiği ilişkileri ve bu ilişkilerin ekonomi­nin bütünü üzerindeki etkilerini ifade etmek üzere kullanılan bir te­rimdir. çok istisnai durumlar dı­şında bütün ekonomiler dış alemle ilişkiye girer ve bu ilişki tüm den­geleri değiştirir.

dış alemle kurulan ilişkiler öde­meler bilançosunda yer alır. öde­meler bilançosu bir ülke vatandaş­larının bütün diğer ülkelerle belli bir dönemde giriştikleri tüm eko­nomik ilişkileri özetleyen bir he­saptır. ödemeler bilançosundaki en önemli kalem cari işlemlerdir. cari işlemler mal ve hizmet ihraç ve it­halini gösterir. üretim faktörleri ve faktör gelirlerinin ihraç ve ithali de burada yer alır. cari işlemler ülke­nin milli gelirini doğrudan etkiler, ihracat başka ülkelerden elde edi­len gelir olduğundan olumlu, itha­lat başka ülkelerin geliri olduğun­dan olumsuz olarak milli gelir he­saplarına girer. cari işlemlerde olum­suz etki yapan kalemlerin olumlu­lardan büyük olması durumunda cari işlemler açığı ortaya çıkar, milli gelir olumsuz yönde etkilenir. cari işlemler genellikle uluslararası ka­bul gören dövizler üzerinden ya­pılmaktadır. bu nedenle cari iş­lemler açığı olması durumunda ül­keye döviz girişi çıkışından az de­mektir. ülkenin dövizinin az olma­sı ithalat olanaklarını kısıtlayacaktır.

ancak ödemeler bilançosu cari işlemlerden ibaret değildir. cari iş­lemlerdeki dengesizlikler genellikle sermaye hareketleri ile kapatılır. sermaye hareketleri ülkenin kısa veya uzun vadeli borçlanmasını ifade eder. cari işlemler açığı varsa dış aleme borçlanılarak, fazla varsa dış aleme borç vererek denge sağ­lanır. ancak sermaye hareketlerinin tek amacı cari işlemler dengesini sağlamak değildir. dış alemden ba­ğımsız nedenlerle de borçlanılabilir. bütün bu işlemler ülkenin dö­viz rezervlerini olumlu ya da olum­suz etkiler.

dış alemle ilişkilerin geliştiril­mesi genel kabul görmektedir, an­cak yöntemleri ekonominin en tar­tışmalı ve tartışması bugüne kadar süren konularındandır. dış alemle ilişkilerin en temel gerekçesi uz­manlaşmadır. ekonominin diğer alanlarında olduğu gibi uzmanlaş­ma verimliliği, üretimi artırmakta ve karşılıklı yarar sağlamaktadır. ülkelerin de doğal ya da tarihi ne­denlerle uzmanlaştığı dikkate alına­rak, dış ticaretin tüm dünya için ya­rarlı olacağı savunulmuştur. klasik iktisatçılar serbest dış ticareti sa­vunmak için, karşılaştırmalı üs­tünlükler teorisini geliştirmişler­dir.

neoklasikler dış ticaretin yok­sul ülkeler lehine işleyeceğini hatta dünyadaki faktör fiyatlarını, bu arada ücretleri, eşitleyici yönde etki yapacağını iddia etmişlerdir. dış ti­caretin serbestçe yürütülmesi du­rumunda ödemeler dengesinin ken­diliğinden sağlanacağı ileri sürül­müştür.

buna karşılık, bu tezlerin ilk sanayileşmiş ülkeler oları ingiltere'nin ve fransa'nın çıkarları doğrultu­sunda olduğunu öne sürüp, dış ti­caretin kısıtlanmasını savunan gö­rüşler savunulmuştur. özellikle al­manya ve abd'nde bebek endüst­rilerin korunması, serbest dış tica­retin genel olarak ücretleri düşü­rücü etki yapmasının önlenmesi gibi gerekçelerle serbest dış ticarete karşı çıkılmıştır.keynes de ülke­deki istihdamı artırmak amacıyla dış ticaretin kısıtlanmasını savun­muştur. iktisadi milliyetçilik şeklinde tanımlanabilecek bu tezlerin yanı sıra, sosyalist iktisatçılar da serbest dış ticaretin ülkeler arası dengesiz­likleri artırdığı ve sömürüyü kolaylaştırdığı görüşlerini öne sürmüş­lerdir. dış ticaret hadlerinin sana­yileşmiş ülkeler lehine gelişmesi, azgelişmiş ülkelerin ithal ikamesi modellerine yönelmesine, koruma­cı politikaları öne çıkarmalarına yol açmıştır. ancak ülkelerin büyük kısmı sanayisini geliştirmek için dış alem­den sermaye, kredi, teknoloji, know-how, hammadde, ara malı vb. ithal etmek zorundadır. kalkınmanın ön şartı olan bu kaynakların sağlanma­sı döviz ihtiyacını öne çıkarmakta­dır. bu süreç zaman içinde ithal ikamesi politikalarının yerine ihra­cata dönük ekonomi anlayışını güç­lendirmiştir. günümüzün küresel­leşme ortamında dış ticaret kısıt­lamaları hızla azaltılmakta, ulusal ekonomilerin dış alemle ilişkileri yoğunlaşmaktadır

gemeinkosten

(alm.) genel maliyet.

kapitalizm hasta değil istikrarsızdır

John Maynard Keynes'in ünlü ve bir o kadar da doğru deyişi.
http://1.bp.blogspot.com/_6zFiwogUkPk/TQRB7vU1PlI/AAAAAAAACdY/0AECLSWSEjE/s1600/keynes+in+hat.jpg

annahme

(alm.) kabul.

beleg

(alm.) fiş.