bugün

IS-LM modeli mal ve para piyasalarındaki faiz oranı ile reel çıktı arasındaki ilişkiyi göstermeye yarayan makroekonomik bir araçtır. IS ve LM eğrilerinin kesişim noktası Genel Denge olarak adlandırılır. Bu noktada tüm ekonominin mal ve para piyasalarında eş zamanlı olarak eşitlik söz konusudur.

IS/LM sırasıyla Yatırım (Investment) Tasarruf (Saving) / Likidite Tercihi(Liquidity preference) Para arzı (Money supply) anlamına gelmektedir.

Modelin dışa açık küçük ekonomiler için geliştirilmiş olanı Mundell-Flemming Modeli diye de adlandırılır.

IS Eğrisi I ve S eğrilerinin eşitliğine dayanır. Mal piyasasında dengeyi ifade etmektedir. Basit keynesyen modelin aksine faiz haddinin sabit olmadığı durumlarda geçerlidir.IS eğrisinin eğimi ile yatırımın faize duyarlılığı (b ne kadar büyükse IS eğrisi o kadar eğiktir.) arasında doğru orantı vardır.

modeli cambridge ekolünden hicks ve hansen oluşturmuştur. iktisat okuyanların, kpss alan sınavına hazırlananların baş belası bir modeldir.

herşeyden önce şu soru geliyor akıllara: bu kadar ünlü, fakat 1980 lerde moneterasitler (friedman başta olmak üzere) tarafından çürütülen bu model hala türkiye'de ilgili alanlarda derslerde verilmekte. hatta kpss alan sınavı iktisat testinde soru gelmekte. yani, yıllar önce ortaya atılan, daha sonra geçerliliği kaybedilen bir model hala bizde ders olarak veriliyor. hem de sanki günümüz eksik istihdamını açıklayan tek ve geçerli modeldir. aksine, tarihte kalmış şekilde açıklanması gerekirken biz inciğini boncuğunu öğreniyoruz.

sahi; h= sonsuz, b=0 da Lm eğrisi yatık (keynes e göre) falan.... böyle her ayrıntıyı bir hiç için öğretmek (kpss) hatta öğretsen de geçerliliği olmadığı için çöp bilgilerle dolmak (iktisat bölümü) ne kadar aciz bir durum değil mi ?