önce üniversitede okuyacağınız bölümü kesinleştirin, bunun üzerinden çalışmalar yapın, ben ne olursa olsun okurum demeyin. sınavdan sonra istediğiniz bölüm için yeterli puanı alacağınızı düşünüyorsanız, bölümlerin bulunduğu şehirler üzerinde derin bir araştırma yapın. uygulamalı bölümlerde kesinlikle vakıf üniversitelerini tercih edebilirsiniz. yatırım imkanları olduğu için çok daha fazla alet edevat imkanları var ve laboratuvarları daha teknolojik oluyor.

bir kaç örnek vermek gerekirse;

moda tasarım - (bkz: nişantaşı üniversitesi)

denizcilik - (bkz: piri reis üniversitesi)

yazılım mühendisliği - (bkz: yaşar üniversitesi)
istanbul da kalın, sakın çıkmayın.
puan devletr tutmuyorsa burslu murslu vakıf yazın. para da yoksa 1 sene daha hazırlanın.
Adı duyulmamış bir üniversitenin adı duyulmamış bir bölümüne yıllarca para vereceğinize yurtdışında dil okuluna gidin. Bir girişimcilik fikriniz varsa çevrenizde destek veren kurumları araştırın. (Örneğin itü ytü gibi üniversitelerin kuluçka merkezleri vs var) son olarak, Unutmayın diploma önemli ancak kendini geliştirmek daha önemli. Bunları göze alarak tercih yapın. Seviliyorsunuz.
bu kur ile yurt dışına gidin de görün ebenizin hüremasını.
sırf gitmek evden kurtulmak için saçma sapan yerlere gitmeyin cidden bi bok değişmez.
Puanım heba olmasın diye hayatınızı heba etmeyin.
Önce bölüm, sonra şehir.
Bolum odakli olun. Sirf adi olan bir okulda okuyacagim diye sacma sapan bolumleri yazmayin.
ne istediğinize karar verin ve hiç bir baskıyı kabullenmeden tam anlamıyla kafanızın dikine gidin. çocukken oynamaktan en zevk aldığınız oyunların ortak yönlerini düşünün. işiniz %90 kolaylaşacaktır.

yalnız para harcamayı seven biriyseniz mutlaka kendi şehrinizde okuyun.
kişinin bütün hayatını etkileyebilecek tavsiyelerdir. bu yazım tıp fakülteleriyle ilgili.

doğuda da olsa tıp tıptır diye düşünüp erzincan gibi yetersiz üniversiteleri yazmayın, kadavra ve akademik personel sayısına dikkat edin.

tıp fakülteleri belli sistemlerde eğitim vermektedir ve farklı sistemdeki okulların denkliği bulunmamaktadır yani farklı sistemdeki bir okula yatay geçiş yapınca her şeye sıfırdan başlamak zorunda kalırsınız.

listeye hem tıp hem mühendislik yazıp hayatınız boyunca sürdüreceğiniz mesleğinizi şansa bırakmamanızı tavsiye ederim. adam gibi en başından karar verin şuna, tıp ile mühendislik tamamen ayrı kulvarlarda. iyice düşünün, on kere yüz kere düşünün.

son olarak: böyle hayati öneme sahip konularda her duyduğunuza inanmayın, kimsenin düşüncesini körü körüne kabul etmeyin, kafanızı kullanın.
Öğretmenlik yazmayı düşünen varsa artık düşünmesin. Kesinlikle yazmayın. Atanamıyorsunuz. Devlet şu an atanmamanız için elinden geleni yapıyor. Benden tavsiye.
omü yazacak arkadaslara kampus hayati vs hakkinda bilgi verebilirim.
idealsiz gitmeyin.

büyük üniversite ya da küçük üniversite. farketmez. am peşinde koşun.
Birtakım tavsiye olmayan tavsiyelerdir.

Bu başlığa yanlışlıkla bile düştüyseniz
tek bir entryi bile ciddiye alarak okumayın. Bu entry de dahil. Geçebilirsiniz o yüzden.

-Limon satın okumayın diyenler eminim müthiş girişimcilik fikirlerini hayata geçirip lüks hayatlarındaki tek avam zevkleri olan ulu sözlükte entry girmekten kendilerini alıkoyamıyorlardır.

-Şu şehirde okumayın diyenler kendi kişisel travmalarını tavsiye olarak verebilecek kadar genelleme hastalığına yakalanmışlar, geçmiş olsun kardeş deyip geçin.

-Şu bölümü sakın okumayın diyenler için de durum aynı. Copy paste yapmaya üşendim.

-Kızlar şöyle şehirleri tercih etsin erkekler böylessmdms ciddi kalamıyorum, sinir bastı. Aynen kardeş aynen.

Mesleki kariyeriniz ile ilgili en önemli kararı 14-15 yaşlarında lisede bölüm seçmek zorunda bırakıldığınız dönem verdiniz zaten. Stres yapmadan, gerekiyorsa profesyonel yardım alarak tercih döneminizi kazasız belasız atlatırsınız umarım. Şimdiden hayırlı uğurlu olsun.
hayallerinizi bir kenara bırakın ve para neredeyse oraya yönelin yoksa hayalleriniz ile kalırsınız bir köşede. aslan ekmeğin ağzında yada tam terside olabilir. deyimlerle aram pek iyi değildir.
Edirne Trakya Üniversitesini mühendislik ve tıp hariç yazmasınlar. Boş bir eğitim ile 4 yıllarını harcarlar.
görsel
iyi düşünülmesi gereken bir karardır.Sevmediğiniz, ilgi duymadığınız bölümü okumayın. Okumak 2-5 yıl, iş hayatı bir ömür.
Çöpçülük okuyun, büyükşehirde okuyun.
burdan ben gastronomi okuyup aşcı olmak istiyorum diyenlere tekrar sesleniyorum. okumayin arkadaslar. sektor les.
Okumayın, gidin çalışın hiç değilse yaptığınız işte tecrübeli olursunuz 4 yılda.
1- yaşadığınız şehirdeki üniversiteye gitmeyin. başka şehirde okumak size çok şey katar.
2- iibf yazmayın. kpss ile devlete kapak atmanız çok zor. mesleki dersleriniz iyiyse bankaya müfettiş veya uzman olursunuz, kötüyse de yine bankada memur olursunuz. ama sonra pişman olabilirsiniz.
3- babanızdan kalma bir işi yapacaksanız veya yüksek mevkilerde dayınız enişteniz mevcutsa ve en az 5 yıl daha mevcut kalacaksa istediğiniz yeri yazıp keyfinize bakın.
istanbul'a gelmeyin. istanbul'da yaşıyorsanız da okumaya başka şehre gidin.
program öğrenmediğiniz hiçbir bölümün geleceği yoktur varsa da istediğinizde işten çıkma özgürlüğünüz olmaz. olsa da gerçekten sayılı kişi olacak kadar iyi olmalısınız o alanda. eğer program bilirseniz en azından dersleriniz kötü olsa bile program bilginizle okumanıza gerek duymadan işe girebilirsiniz, hatta okurken iş yapmaya başlayıp para kazanabilirsiniz. istediğinizde de çıkarsınız, başkasına girebilirsiniz rahatlıkla.

çünkü program bilmiyorsanız ilgili bölümün en iyisi olun yine de iş bulamazsınız. işyerlerindeki cv'ler en iyi yerde eğitim görmüş diplomalı işe yaramazlarla dolu. çünkü gireceğin iş yeri diplomana bakmayacak, vereceğin katkılara bakacak. yoksa torpil yaptırmak için bin bir takla atarsınız.

ek olarak gerçekten sevdiğiniz ve istediğiniz bölümü tercih edin okulu bitirmek için değil gerçekten ilgi duyup, öğrenme ihtiyacınız olduğu için ve ölene kadar para almadan bile yaparım dediğiniz şeyi tercih edin. tabi bunun için de seçeceğiniz bölümle ilgili, yapılan işleri yapmaya çalışın. tadın yani ilk önce.

bana kalırsa hiç okumayın direk kendinizi geliştirin çünkü okumak zaman ve nakit kaybıdır. çocuğum olsa ilkokuldan sonra okutmam şahsen. ne kadar kurs varsa , istediği ne kadar bölüm varsa veririm eğitimini. millet üniversite mezunu olduğunda o dünyada en iyi yerlerde çoktan olur.
Eskişehire gelip buraları doldurmayın. Öğrenci şehri diye diye bütün sıçmık tipler doluştu güzel şehrime.