bugün

Evet gençler, sizlerle kişisel tecrübelerimi paylaşacağım.

Öncelikle tarih bölümü, mezun olduğunuzda size kesin kariyer sağlayacak ya da akademik hayata banko girebileceğiniz bir bölüm değil. Bunu bir kafanıza koyun, önünüzde zaten mezun olduğunuz da eğer ki ben okuduğum bölümün mesleğini icra edeceğim ideallerim var diyorsanız zaten iki tane son var.

ilki pedagojik formasyon alıp lisans sonrası öğretmenlik kovalamak.

ikincisi ile uzun metrajlı olan size akademik kapıları açabilecek olan yüksek lisans (master degree kısca ma) ve doktora (phd) yapmaktır ki bunları okuduktan sonra bile akademik kariyere başlayabileceğiniz yani üniversiteler de kadro bulabileceğiniz de garanti değildir.

Öncelikle tarih'i, okuma yapmayı sevmiyorsanız bölümü yazmanı tavsiye etmem. hayatınızın büyük kısmını bir şeyler okuyup çevirerek, makale yazarak, araştırarak geçecek.

En önemli diğer şey de hangi dönemi ve alanı çalışmak istediğinize karar verip ona göre üniversite tercihi yapmanızdır.

Orta Çağ Avrupası çalışmak mı istiyorsunuz, yazmak istediğiniz üniversitenin tarih bölümünün akademik kadrosuna girip bakın o bölümde orta çalışmış kimse var mı? Eğer yoksa muhtemelen bölüme göre sizde sizden öncekiler gibi evrileceksiniz. Bu konuda size en büyük tavsiyem üniversitelerin tarih bölümü akademik kadrolarının isimlerini araştırın kim ne çalışmış sizin isteklerinize hitap edebilecek bir bölümüm mü iyice araştırın.

islamiyet öncesi dönemi çalışmak isteyenler için ufak bir tavsiye prof. dr. Ahmet Taşağıl hoca Yeditepe Üniversitesi tarih bölümü başkanlığını yapmaktadır.

Tarih alanında, hocaların bazı farklı görüşleri olsa da ortak olarak istenen şey dil öğrenmenizdir. Osmanlıca, Fransızca bilmeden Osmanlı tarihi çalışamazsınız. Almanca, Latince bilmeden Orta Çağ çalışamazsnıız, Rusça, Çince (moğolca) öğrenmeden islamiyet öncesi çalşamazsınız, arapça, farsça bilmeden islami dönemi çalışamazsınız. Tabii ki bu yazdığım dilleri öğrenince her şey hallolmuyor, ne kadar çok dil bilir ne kadar erişilmemiş bilinmeyen kaynağa inebilirseniz sizin için o kadar iyi olacaktır.

Fark ettiyseniz ingilizceyi katmadım, eğer ki ingilizce öğrenmezseniz sadece türkçe kaynaklarla ( oldukça yetersiz) zaten tarihçlik yapamazsınız.

kadro bulabilmenin en kolay sayılabilecek yolu, çalışılmamış alana yoğunlaşmaktır. ülkemizde, osmanlı, selçuklu, cumhuriyet dönemi, islamiyet öncesi ve islami dönem türk tarihi alanında oldukça fazla öğrenci, doçent ve profesör bulunmaktadır. Çalışmak istediğiniz alan tercihini yaparken doğal olarak akademik kadro alanında ki rakiplerinizin çalışmalarınızla da önüne geçmeniz gerekmektedir.

Önünüz de ne olacağını bilmeniz, sizin neyin beklediğinin farkında olmanız oldukça önemlidir.