bugün

Bir yıl içerisinde kaç kişiden özür diledik acaba?

Hiç mi kusur işlemedik?

Yoksa ağırımıza mı gidiyor bu iki kelimeyi kullanmak?

Oysaki hatasız insanın olmadığını hepimiz biliyoruz. Ama nedense o sihirli sözcükleri kullanmak nefsimize çok zor geliyor. Aslında gönül ister ki insan hiçbir zaman özür dileyecek duruma düşmesin. Ama beşer, şaşar işte.

Peygamberlerden başka hiçbir insan dört dörtlük ve mükemmel bir şekilde yaratılmamıştır. Oysaki dünyada bütün ilahi ve beşeri sistemler özür dilemeyi bir mecburiyet, gereklilik olarak benimsemişlerdir. Günlük hayatımızda nezaket kuralları çok önemlidir.

Teşekkür etmek gibi özür dilemek te bir nezaket kuralıdır.

Üstelik kim olursanız olun, hangi makam ve mevkide oturursanız oturun özür dileyeceğiniz insanın mutlaka hakkını çiğnemişsinizdir. Kul hakkının önemini de biliyorsanız eğer, özür dilemeniz gerekmektedir. Özür dilemek büyük bir erdemdir. Eğer laf olsun diye özür dileniyor ise bu kez o erdemi özrü kabul edecek olan göstermek zorunda kalacaktır.

Bazen de dilediğimiz özür, kabahatimizden büyük olur. Bu ise çoğunlukla insanoğlunun gerek bilerek gerekse bilmeyerek birçok kez tercih ettiği bir özür dileme yöntemidir. Bir amirin memurundan özür dilemesi asla düşünülemez(!)

Çocuklardan, kadınlardan, sokakta gördüğünüz pejmürde kılıklı bir garibandan özür dilemek ise zaten bizim edebiyatımızda kesinlikle yazmaz. Hal böyle olunca da toplumsal gerilimler, başkaldırılar, saygı ve sevgide kusur etmeler kaçınılmaz olmaktadır.

Kelime anlamı itibariyle özür dilemek; Özrünü kabul etmek, hatalı olduğunu karşı tarafa beyan etmek ve af dilemektir. Dünya üzerinde birçok millet için geçerli bir nezaket kuralıdır.

Özür dilemek yiğidin şanındandır.

Hatalı olduğunu anlayıp özür dilemesini bilen bir insan gerçekten güçlü ve yüce bir insandır.

Özür dilemeyi gururuna yediremeyen ve bu acizliğini fiziksel gücü ile kapatmaya çalışanlar ise aslında biçare zavallılardır.
*
hangi zaman diliminde, kimden ve ne sebeple dilendiğine bağlıdır. erdem olabileceği gibi sacmalıktan ibaret de olabilir. uygulayanına ve uygulama biçimine bağlıdır.
haksız olduğuma inandığım zaman hiç gocunmadan yaptığım eylemdir,insanda bir özrü çok görecek kadar kibir varsa nefsini terbiye etmesi gerekir.
hatalıysan erdemdir. hatasızken özür dilemek yalakalık yapmaktır. özür dilediğin konuda ikinci kez hata yapıyorsan hiç özür dilememek daha büyük erdemdir. çünkü bilinçli olarak karşındakini kırıyorsundur.
(bkz: özür dilenilmesini beklemek erdem merdem değildir)
ve bu erdem her geçen gün erdemliğini yitirmektedir.
(bkz: özür dilemeyi abartmak)
sosyalistlerin, komünistlerin, gezi teröristlerinin ve kemalistlerin bilmesi gerekendir.
hicbir anlam ifade etmeyen anlamsiz manasiz bir harekettir.
kimseden ozur dilemem.
kimse de benden bos bos ozur dilesin laf kalabaligi yapsin istemem.komik gulunc oluyor.ve hicbir ise yaramiyor.

olen birinin arkasindan aglamak gibi. bilirsin gelmeyecegini.
affeden asildir... af dileyen daha asildir.
Herkes özür dileyebilir. Ama içten özür dileyenler nadirdir bana göre.