bugün

iyidir.
bazı insanlarda gereğinden fazla olan şeydir. evet.
Herkese yakışmayandır. Özgüven ile salaklık arasında ince çizgi vardır. Lise birinci sınıfta okulun ilk günü Didem diye bir kızımız öğretmenlerden izin isteyip şarkı söylerdi. Onu ilk gördüğümde dedim ki ya çok özgüvenli ya çok aptal. Çok aptalmış. Bazı inanlar sürekli kendilerini ön plana atmak isterler. Tüm ilgileri üzerlerine toplamak isterler. Bu her zaman çok salakça gelmiştir. Sosyal medyada sokak ortasına çokça izlenmek için aptal aptal şakalar yapanlar veya dans edenler özgüvenli mi cidden. Değil. insan özgüvenini aklından alınca yakışıyor. Bilen insanın özgüveni bir farklı. Oturuş, yürüyüş, hitab, bakış baştan aşşağı gerçek özgüven kendini belli eder.
bolca olandır efendim.
parasızlık eşittir özgüvensizlik.
Eksikliği hiç çekilmeyen şey.
imkanım olsa okul müfredatında hayat bilgisi dersi adında en çok bu konuyu işlerdim. öz güven. hatta direkt dersin adını öz güven yapardım. öz güven ukalalık ego değil. zorluklar sorunlar altında olumlu düşünerek çıkma, kendine güvenme yolu. bilmeme rağmen uygulamada sıfırım. özgüvensizlik belirtilerinde hepsine uyuyorum. sinirden kendimi yumruklayacaktım. aslında bilmeme rağmen niye denemekten çekiniyorum diye. af allahım yardım et sen büyüksün.
Sikkoluk yapmaya kılıf değildir. Sikkoluk sikkoluktur. Evet.
bilinenin aksine sadece dışa dönük insanlarda olmayandır. hatta ve hatta dışa dönük insanların çoğu özgüvensizdir.
kaynak: güzel götüm.

t: kişinin kendine yetebilmesidir. kimsenin onayına, alkışına ihtiyaç duymamaktır.
Çoğu insanın kesinlikle yanlış anladığını düşündüğümdür. kafalardaki basit sözlük tanımlarında da büyük bir kaosun hüküm sürdüğü kavram. Olur olmadık yerlerde kullanılıyor saçma saçma yorumları perçinlemek için kullanılıyor. Bilmiyorsanız kullanmayın şunu. içini boşaltıyorsunuz.
Boşalmamış kavram bi başalsa rahatlayacak.
Egoyla karistirilan kavramdir. Ozguven bilgi ve deneyimle olusur. Ego kompleks ve korkudan dogar.
bende yerle yeksan olandır. vakti zamanında bunun eksilerini çok gördüm. pişmanlıklar yaşadım tabi. hatta bunun vakti zamanı da olmaz. hala özgüven eksikliğim var ve yer yer başımı belaya sokabiliyor.
deneyimle elde edilendir.
yeterince iş, insan, hayat, ortam ve problem deneyimlemiş kişilerde otomatik olarak oluştuğunu düşünüyorum.
bir de içi boş olanlar var, hayatı boyunca baba parası yemiş, altta araba kafada gözlük takılıyorlar.
o özgüven değil görgüsüzlüktür. aradaki farkı anlamak gerekir.

özgüven, hayatta yerinizi ve konumunuzu belirleyen en önemli faktördür.
Çok keskin çizgilerle bakılmaması gereken bir kavramdır.

Gözden kaçırılan husus şu ki; insanlar özgüvenliler ve özgüvensizler olarak ikiye ayrılmıyor. Bu stabil bir durum değil.

Bugün özgüvenin tamken bir hafta sonra yerin dibinde olabilir. Sonra tekrar yerine gelir vs. Bu böyle dolar-tl kuru gibi oynak bir şey. insanlara bu kalıp üzerinden tanım getirilmesi hoş değil. Çocukça.

Fakat gözlemlediğim şudur ki hemen herkeste çevresine karşı "aslında ben çok özgüvenliyim" imajı yaratma telaşı var. Niye böyle bir kaygı sahibi olasın kardeşim? Bu konuyu bir sal. Bilinen anlamıyla özgüven her şeyse bu memleketteki en özgüvenli adam ajdar. Olaya bir de bu pencereden bak. kendinden emin olmak, kendine güveniyor olmak kendini ispata gerek duymaz zaten.

Ha bu neden böyle oldu? Olaya kadın-erkek ilişkisi üzerinden bakarsak, insanlar özellikle ilişkilerde bunu bir kriter olarak öne sürmeye başladı. Evlilik programına çıkan hayatında özgüvenin ne olduğunu belki de hiç düşünmemiş insanlar bile eş adayım öncelikle özgüvenli olmalı falan diyor. Yani bu özgüven mevzusu ağza sakız oldu bir şekilde. Bir başka yerden bir kız çıkıp "ayy o ne öyle be özgüvensizz ezik gibi bişey yaa" vs diyor. Yan masada bunu duyan delikanlı eyvah diyor ya beni de böyle görürlerse. Sonra şov başlıyor. Kafalar karışıyor. Delikanlı kendini ispat için hiç olmadığı biri gibi haller takınıyor. Özgüvenli olayım derken megaloman "gibi" oluyor. Bir bakıyorsun karşında kibir abidesi bir pezevenk var.

Ve şu soru doğuyor bu sefer de: "nerrdenn geliyo bunlara bu özgüven ya?" ulan nereden gelecek işte sizin eseriniz o herif. Toplumda her kavram ve o kavramlara olan yaklaşım, zincirleme etki doğuruyor. Yanlış bakış açıları yanlış insanlar yaratıyor. Neyse işte öyle.
ingilizce'de çeşit çeşit versiyonları var. mesela hubris diye bi kavram var, bu kişinin çevreye yönelik özgüvenini, arrogance'sını değil, kendi kabiliyetlerine olan inancını vurguluyor.
güncel Önemli Başlıklar