bugün

Ardahan ve Kars il sınırları içerisinde kalan, 123 km2 alanı ile Doğu Anadolu Bölgesi'nin en büyük tatlı su ve en büyük ikinci göldür. Deniz seviyesinden 1965 m yüksekte bulunan gölün en derin noktası 22 metre ve tektonik oluşumlu bir göldür. kısın tamamı donan bu gölün üzerinde tanklar hareket edebilmektedir.
habercilerin değişmeyen haberlerindendir bu gölün buz tutması. her sene birileride burda haber yapar.
Doğu Anadolu bölgesindeki en büyük ikinci göldür. suları tatlı olup, tektonik oluşumlu bir göldür. en derin yeri 22 metredir. yüzey akışıyla gelen sular ve pınarlarla beslenir, özellikle kışları buzun kırılması ile çıkarılan " sarı balığı" ile ün yapmıştır.
Kars, Ardahan sınırında, 1559 metre irtifada. Baharda çiçek tarlalarıyla çevrili bir kuş gölüne dönüşür. Dört endemik bitki türünden 3'ü yok olma tehlikesi altında. "Cirsium eliasianum" yeryüzünde sadece burada yetişiyor. 120 kilometrelik alana yayılan göle baharda tepeli pelikan, angıt, turna, şahin, küçük orman kartalı gibi kuşlar geliyor. Gölün en derin yeri 30 metre. Göl, Papa Dağı'ndan gelen lavların dereye çektiği set sayesinde oluşmuş. Kışın 1,5 metre kalınlığında buzla kaplanıyor. BAlıkçılar buzu kırıp, aynalı sazan avlarlar. Baharda buzlar erirken buzların altından gözyaşını andıran hava kabarcıklarından dolayı gölün bir başka adı da Ağlayan Göl'dür.
oluşum itibariyle volkanik set gölleri sınıfındandır.
adındanda belli olduğu gibi çıldırma isteği olanların cıbı cıbı yapmak için kullandığı göldür.
Ardahan il sınırları içerisinde kalan göl, 123 km2 alanı ile Doğu Anadolu Bölgesi'nin en büyük tatlı su ve en büyük ikinci göldür.

Deniz seviyesinden 1959 metre yükseklikte bulunan gölün en derin noktası 42 metre ve tektonik oluşumlu bir göldür..
üzerinde alparslan adası olarakta bilinen akçakale köyü sınırları içerisinde bir ada mevcuttur. çıldır festivali her yıl bu adada gerçekleşir. çok insanın ölümüne sebebiyet vermiştir. içindeki belli belirsiz kuyular neticesinde boğulanların sayısı oldukça fazladır. kışın buz tutar üzerinde bir delik açıp balık tutabilir ve gölün ortasında mangal yapabilirsiniz. bir organizasyon sonucu sanıyorum bir kanada buz hokeyi takımı buraya gelmiş ve bir maç yapmıştır. gidip görülmesi gereken yerlerden biridir.
her kış atlı kızaklarla yerli ve yabancı turislere 20 tl karşılığında üzerinde tur attırılan göldür. özellikle donmuş gölden buzu kırıp çıkarılan alabalığın lezzeti bir başkadır.
Göl üzerinde 4 ada bulunmakta ve bu adalar Karabaş Martı ve Van Gölü Martısının üreme noktalarıdır. Ayrıca gölde 19 tür balık bulunmaktadır.
benim gibi şok yaşamayın 1 haziran 29 temmuz arası o övülen sarı balık av yasağı yüzünden yok.
gölün suyu sıcak ama taşlı. ilk önce otel olarak yapılan küçük bir bina var iflas edince ardahan üniversitesine devredilmiş şu an turizm otelcilik myo olarak kullanılıyor. burayı yazan arkadaşlara allah kolaylık versin etrafta bu bina dışında bir şey yok.
görsel
şöyle bir şeydir: https://goo.gl/maps/ySMj3F7sYyv
Ardahan ve Kars il sınırları içerisinde kalan göl, 123 km² alanı ile Doğu Anadolu Bölgesi'nin en büyük tatlı su ve en büyük ikinci göldür. Deniz seviyesinden 1959 metre yükseklikte bulunan gölün en derin noktası 42 metredir.

görsel
Kenarında köyümün bulunduğu Karapapak Terekeme gölüdür. Bu kışın gidiyorum tekrar inşallah.
Ardahan'da en keyif aldığım yerdir. tektonik oluşumlu bir göldür ve en derin noktası 49 metredir yerdir.
aynı isimli ardahan ilçesinde bulunan göl.