bugün

zeki ve eğitimli gençlerin her türlü bireysel ve ekonomik özgürlüğün, mülkiyetin "görece" daha iyi korunduğu ülkelere gitmesi asla bir tesadüf değildir.

sosyalistinden, islamcısına, milliyetçisine kadar bir çok insan, sermayenin güven içinde olduğu, bireylerin diğer ülkelere göre daha özgürce yaşayabildiği, devletin kafasına göre birey hayatına müdahalede bulunamadığı ülkere gitmek için hayaller kuruyor.

imkan verilse, toplumun farklı ideolojilerine mensup bireyler liberal değerleri benimsemiş gelişmiş batı toplumlarında yaşamak için sınırlanırı zorlayacaktır. bu ülkelerde sıradan bir işçi olarak bile çalışmayı yeğleyecektir. ki bir çok insan da buradaki mezun olduğu bölümle alakasız işler yapıyor batı toplumlarında.

otoriter yönetim biçimleri ( sosyalizm, kemalizm, turancılık, şeriat devleti) donanımlı, özgürlükçü bireylerin içinde yaşayabilecekleri sistemler değildir.
ben de bu aralık-ocak deneyeceğim. yurt dışına gitmeyi. avusturya, italya, macaristan, almanya'daki okullara bakıyoruz. türkiye'de kişinin kendini geliştirmesi kolay değil. stresli ve külteftli. türkiye'de her şey fazlasıyla zor. kendini sustain edemiyorsun iktisatçı tabiriyle.
Arkadaşlar mesele 3 kuruş fazla kazanmak meselesi değil. Bu gençlerin biyoloji, kimya, fizik, yapay zeka, elektronik vb. gibi dallarda çalışabilecekleri doğru düzgün işlerin ülkemizde kısıtlı olması ve yükselme ve kendilerini geliştirme imkanlarının çok düşük olması. Dünyanın her yerinden gençlerimizin başarı öyküleri kulağımıza geliyor bu bilime katkıda bulunan gençler ülkemizde kalsaydı acaba bu şartlarda bilime nasıl katkı sağlayabilirlerdi bence onları suçlamak yerine ülkemizde onlara imkan sağlamayan onları ülkeden gitmek zorunda bırakan koşulları ve bu koşulları bize dayatanları suçlamalıyız.