bugün

http://www.hurriyet.com.tr/gundem/21844413.asp

açıklanmış yasadır.

üniversite senatolarının ve bir ton bilim adamının görüşlerini almış olmalarına rağmen, yine de kendi bildiklerini okudukları taslaktır.

bırakın süreci daha kolay hale getirmelerini, daha da zorlaştırdılar.

yani anlayacağınız üniveritelerimiz yine bildiğiniz gibi olacak, değişim, reform, bekleyenler avucunu yalayacak...
devletin üniversiteye bakışını özetleyen yasadır. bir sonraki adım olarak üniversiteleri anonim şirketlere dönüştürmelerini bekliyoruz.
üniversite üniversite gezip, web sitesinde (yok gov tr) iletişim sayfası açıp herkesin görüşü alınıyormuş gibi çıkartılmaya çalışılan yasa.

sözüm ona demokratikmiş gibi görünüyorlar, görüşleri dikkate almışlar gibi görünüp yine de onların istediği şekilde olacak...
unutulmuş yasadır, resmen unutturdular.

hani reformdu, hani değişimdi, hani yenilikti nerede?

odtü olayları da çok güzel bahane oldu unutturdular bir güzel.

bu yasa zor değişir, çünkü bazılarının işlerine gelmiyor.
parayı verenin düdüğü yasal yollarla çalacağını ilan eden yasadır. yasalar zaten ne zaman fakiri korumuştur ki, sorusu da beraberinde gelir.
çiçeği burnunda milli eğitim bakanımız nabi avcı tarafından beğenilmemiş ve tekrar hazırlanması için yök e gönderilmiş tasarıdır.

http://www.memurhaber.com...tan-yazilacak-h12653.html

bunların bu işi tam beceremeyecekleri belli idi. ihsan doğramacı ve kenan evren in oluşturduğu yasanın sadece ucuna kıyısına dokunarak yeni bir şey yapıyoruz havasına girdiler ama beceremediler.

nabi avcı çok detaylı ve gereksiz maddelerden oluştuğunu söylemiş ve reddetmiş.

şimdi tekrar sil baştan, en az 1 sene sürer onun görüşmeleri, önerileri, taslak haline getirilmesi, yani anlayacağınız Doğramacı ve Evren kanunlarına devam. bir insan dünyaya kazık çakar mı? işte doğramacı ve evren çaktı aradan 30 küsür sene geçti, biri öldü, öbürü bir ayağı çukurda (hayırlısı ile bir vefat etse de görsek) ama hala çaktıkları kazığı çıkarmakla uğraşıyor bu millet.
1- YÖK VAKIF ÜNiVERSiTELERiNi KAPATABiLECEK

Tasarı, mevcut kanunda vakıf üniversitelerinin kapatılmasını düzenleyen maddeye yeni fıkralar ekliyor. Mevcut kanunda, “Beklenen eğitim öğretim düzeyinin yetersizliğinin YÖK tarafından tespit edilmesi ve durumun düzeltilmesi için gerekli uyarı ve önerilerin sonuçsuz kalması halinde bu kurumun faaliyeti Yükseköğretim Kurulu’nca durdurulur” maddesi yer alıyor. Bu maddeye eklenecek yeni fıkralarda ise mali borçlar da kapatma sebebi haline getiriliyor ve YÖK’e mali denetim hakkı tanınıyor. Böylece YÖK, vakıf üniversitelerini hem eğitim, hem de mali açıdan denetleyecek; denetim sonucunda vakıf üniversitelerinin faaliyet iznini kaldırabilecek.

2- VAKIF ÜNiVERSiTELERDE MÜTEVELLi HEYETiNi YÖK BELiRLEYECEK

Tasarıda Vakıf üniversiteleriyle ilgili de sert önlemler dikkat çekiyor. Vakıf Üniversiteleri’nin mütevelli heyetini belirleme yetkisi YÖK tarafından devralınıyor. Bu durum Koç ve Sabancı dahil üniversite kuran ve büyük yatırımlar yapan isimlerin YÖK istemediği takdirde mütevelli heyeti dışında kalmaları sonucunu doğuracak. Vakıf üniversitelerinin mütevelli heyet üyeleri, vakıf yönetim organı tarafından önerilecek ve YÖK tarafından üye tamsayısının en az üçte iki çoğunluğunun oyu ile seçilecek. YÖK’ün 21 üyeden oluştuğu dikkate alındığında vakıf üniversitelerinin mütevelli heyet üyeleri YÖK’te 14 üyenin oyuyla seçilebilecek. YÖK’e ayrıca idari ve akademik konularda Vakıf Üniversitelerine yaptırım uygulama yetkisi de veriliyor.

3- ÜNiVERSiTEDEN ATILMA GERi GELiYOR

Kanun tasarısına göre daha önce kaldırılan üniversiteden atılma uygulaması tekrar getiriliyor. Tasarıda yer alan madde 27’ye göre öğrenciler, her dönem için kayıt yaptırıp yaptırmadığına bakılmaksızın;
Öğrenim süresi 2 yıl olan önlisans programları 4 yılda
Öğrenim süresi 4 yıl olan lisans programları 7 yılda
Öğrenim süresi 5 yıl olan lisans programlarını 8 yılda
Öğrenim süresi 6 yıl olan lisans programlarını 9 yılda tamamlamak zorunda. Bu süreler içerisinde diploma alamayan öğrenciler okuldan atılacak. Kanun tasarısıyla ayrıca hazırlık bölümlerine de sınırlama getiriliyor. Hazırlık okuyanlar, en fazla 2 yıl öğrenim görebilecek. 2 yıl içerisinde hazırlığı geçemeyen olursa, üniversiteyle ilişiği kesilecek. Hazırlık okuma süresi ise önlisans ve lisans bölümleri ile ilgili sınırlamaya dahil değil.

4- ZAMANINDA MEZUN OLAMAYANA HARÇ CEZASI

Üniversiteden öğrenim süresi içerisinde mezun olamayan öğrencilere de ek olarak ceza sistemi getiriliyor. Buna göre 2, 4, 5 ve 6 yıllık lisans programından bu süreler sonunda mezun olamayan öğrenciler, ilgili dönem için öngörülen katkı payı ya da öğrenim ücretinin yanı sıra hesaplanan kredi başına ödenecek katkı payı ve öğrenim ücreti; dersin alınacağı dönem için belirlenen kredi başına katkı payı ve öğrenim ücretinin yüzde 50 fazlasıyla hesaplanarak alınacak.

5- UNVAN VERME YETKiSi YÖK’TE

Doçentlik unvanı verme yetkisi bağımsız bir kurum olan Üniversiteler Arası Kurul’dan (ÜAK) alınarak YÖK’e devrediliyor. Doktora denkliği ve doçentlik konusunu bağımsız bir kurul olan Üniversiteler Arası Kurul’dan (ÜAK) devralıyor. Kimlerin doçent olacağına tasarıyla YÖK’ün karar vermesi öngörülüyor. Tasarıyla doktoralar konusundaki denklik de ÜAK’dan alınarak YÖK’e devrediliyor.

6- HEM DEVLET HEM ÖZEL ÜNiVERSiTELERDE GÖREV ALINAMAYACAK

YÖK’ün, vakıf üniversitelerini hem eğitim, hem de mali açıdan denetleyecek tasarı ile yapılacak başka bir değişiklikle de devlet üniversitelerinden vakıf üniversitelerine öğretim elemanı görevlendirilmesi kısıtlanacak. Ayrıca öğretim elemanları yurtdışı görevlendirmelerinde YÖK ve Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı’nın görüşünü alarak belirleyeceği öncelikli alanlarda araştırma yapacak.Öğretim elemanları yurtdışı görevlendirmelerinde YÖK ve Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı’nın görüşünü alarak belirleyeceği öncelikli alanlarda araştırma yapacak.
madde 1: ne olursa olsun öğrencilere, üniversiteyi bitirince 80%inin bi bok olamayacağı seminerlerle anlatılacak.

madde 2: kürt dili ve edebiyatı mezunu olup master ve doktorasını yapan her öğrenci devlet onursal hewalno ünvanına sahip olacak.

madde 3: devlet üniversitelerine berkay, berkecan, meriç, barkın isimlerine sahip olan kimse alınmayacak.

madde 4: amfilerde kız arkasına oturup kafayı tahtaya çevirip ders dinliyormuş gibi yapıp öndeki kızın götünü röntleyenler okuldan atılacak.
madde 5: öğrenimi şevkli hale getirebilmek için notlar 0-1-2-3-4-5 şekline çevirilecek, sözlü yapılacak öğrenciler takdir teşekkür alabilecek. bununla birlikte öğrencilere ''hocam 2 puanla teşekkürü kaçırıyorum'' deme özgürlüğü verilecek.
madde 6: ders esnasında dışarıya çıkan öğrenci kesinlikle derse giremeyecek ve yok yazılacak. devamsızlık maksimum 20 gün olacak ve 3 ve katları devamsızlığı olanların babası aranacak. sadece derste iken ağlayan bir kız olursa yakın arkadaşları tarafından ''hocam x ağlıyor tuvalete gidebilir miyiz'' demek zorunluluğuyla dışarı çıkabilecek.
madde 7: ''hoca bana taktı'' diyerek aielesine yalan söyleyen tembel öğrencilere bölüm başkanlığınca ceza verilecek.
1980 lere geri döndüğümüzün göstergesi olan yasa. yök bu ülkdede lağv edilmediği müddetçe bu eğitim sisteminden bi bok olmaz. dünyanın hiçbir ülkesinde böyle işe yaramaz bir kurum yok amk.
güncel Önemli Başlıklar