bugün

a) Üretici veya ithalatçı firmalar tarafından onay için Bakanlığımıza teslim edilecek olan yeni nesil ödeme kaydedici cihazlar, teknik ve fonksiyonel bakımlardan Gelir idaresi Başkanlığı’nın http://www.gib.gov.tr adresli web sitesinde yayımlanacak “Yeni Nesil Ödeme Kaydedici Cihazlar Teknik Kılavuzu”nda belirtilen özellikleri haiz olacaktır. Gelir idaresi Başkanlığı, ilgili taraflara ilan etmek şartıyla gerekli gördüğü durumlarda teknik kılavuzlarda değişiklik yapabilecektir.

b) Maliye Bakanlığınca, cihazların onaylanması aşamasında “Yeni Nesil Ödeme Kaydedici Cihazlar Teknik Kılavuzu”nda belirtilen özellikler aranacak ve bu şartları sağlamayan cihazlara onay belgesi verilmeyecektir. Ayrıca, Maliye Bakanlığı ilgili kurum ve kuruluşlarla birlikte yeni nesil ödeme kaydedici cihazların güvenlik özellikleri için Ortak Kriterler Değerlendirme Garanti Seviyesinin belirtildiği Koruma Profili (Ortak Kriterler Belgesi) hazırlamaya yetkilidir. Bu yetkinin kullanılmasını müteakip söz konusu cihazların onaylanmasında bu belgede yer alan özellikler aranacaktır.

c) EFT-POS özelliği olan ve Maliye Bakanlığınca onaylanmış bulunan ödeme kaydedici cihazlardan, Ödeme Kartları Endüstrisi PIN işlem Güvenliği Standartlarına göre (2) ve üstü seviye uygunluk belgesi alınmış olanlar, bu belgelerin ibraz edilmesi şartıyla Maliye Bakanlığınca onaylanmış yeni nesil ödeme kaydedici cihaz olarak kabul edilir.

ç) Yeni nesil ödeme kaydedici cihazların, öngörülen amaca uygun olarak kullanılmasının sağlanması bakımından, ödeme kaydedici cihaz firmaları, satış ve bakım onarım servisleri aracılığıyla gerekli tedbirleri alacaklardır.

d) Yeni nesil ödeme kaydedici cihazlar, Gelir idaresi Başkanlığınca belirlenecek kıstaslara göre, anlık ya da dönemsel olarak, elektronik yolla Gelir idaresi Başkanlığı Bilgi işlem Merkezine veri gönderebilecek ve Gelir idaresi Başkanlığınca da erişilebilecek özellikleri taşıyacaktır.

e) Yeni nesil ödeme kaydedici cihazlarda mali hafıza, cihaz şasisine, şasi tahrip edilmedikçe çıkartılamayacak tarzda korumalı olarak sabitlenmiş olacak, hiçbir şekilde değiştirme veya çıkarılma gibi bir işleme tabi tutulmayacaktır. Mali hafızaların arızalanması halinde, yeni mali hafıza aynı şekilde korumalı olarak cihaza sabitlenecektir. Kullanılmış cihazların el değiştirmesinde de mali hafıza değişimi olmayacak, ödeme kaydedici cihaz servisi nezdinde gerçekleştirilecek devir sırasında satıcıya ait mali hafıza raporunun ilgili vergi dairesine gönderilmesi suretiyle işlem tamamlanacak, alıcı mükellef satıcının bıraktığı yerden mali hafıza kaydına devam edecektir.
an itibariyle bu cihazların edinilebileceği bakanlıkça yetkilendirilmiş 3 adet firma bulunmaktadır. bunlar;

MT Bilgi teknolojileri ve dış ticaret a.ş.
arçelik a.ş.
E DATA Elektronik san. ve tic. a.ş.

şimdi gelelim gelen yasa değişikliği ile neler oluyor;

şimdi efendim 3100 sayılı KATMA DEĞER VERGiSi MÜKELLEFLERiNiN ÖDEME KAYDEDiCi CiHAZLARI KULLANMALARI MECBURiYETi HAKKINDA KANUN'a göre ödeme kaydedici cihaz kullanma zorunluluğu olan tüm mükellefler ellerindeki mevcut cihazları 31.12.2015 tarihine kadar kullanabileceklerdir ve 01.01.2014 tarihinden itibaren geçerli olmak üzere yeni mali hafıza eklemesi yapılamayacaktır. Mali hafızası dolan cihazlar ise hurdaya ayrılacaktır. Tabi bu duruma 2 adet istisna bulunmaktadır. Bunlar;

- seyyar pos cihazı kullananlar ve
- yol kenarı otopark hizmeti veren mükelleflerdir.

Bu mükellefler 01.10.2013 yani bugün itibariyle yeni nesil ödeme kaydedici cihaz kullanmaya başlamış olmak zorundadırlar ve cihazın alış faturasının düzenlenmesinden 90 gün içerisinde bağlı oldukları vergi dairesine bildirmek zorundadır.
hukumetin birilerini zengin etme cabasi. matbaa sektorune darbe vurmasi bu cihazla saglanacak.