insanı rezil edebilecek hatalardan dır. girdiginiz enrtynin yarısının yanlış yazılmasına isyan eden , iyi niyetli bir uuserdan uyarı almanıza yol açar ki , "keşke ilk okulda daha az tüf tüf oynasaydım" diye düşündürür insana.
(bkz: typo)
(bkz: her insan hata yapar)
(bkz: hatasız kul olmaz)
(bkz: imla hatalı başlıklar)
doksandokuz *-> doksan dokuz *
imla kurallarımızın en çok ihlal edilenlerinden ya da yanlış kullanılanlarından biri ayrı yazılması gereken eklerin bir türlü yazılmamasıdır. Dahi (üsteleme) anlamına gelen de'ler, da'lar ve ki'ler kullanıldıkları sözcükten bir boşlukla (espas) ayrılır. Yani ''Ben de geleceğim'' yazmalısınız. ''Bende geleceğim'' yazarsanız yanlış olur. ''Ben de'' deki bu de eki dahi anlamındadır. ''Öyle sevdim ki, kimse inanamadı'' yazmalısınız. ''Öyle sevdimki kimse inanamadı'' yazarsanız yanlış olur.

Soru ekleri de bağlı oldukları sözcükten bir boşlukla ayrılır. Bu ekler mi, mı, mu şeklinde olabilir. Yani şöyle: ''Ben de geleyim mi?'' Burada ''mi'' bir soru ekidir. Yapayım mı, seveyim mi... Gibi... *
bu zamana kadar sözlükte ''-de'' bağlacının yazımı ile ilgili gördüğüm tek şey ,
- bu yanlış
- bu doğru.. şeklinde açıklamalarla bi yerlere varılamaz. pratik çözümler üretmek gerekmektedir. peki nasıl?

örneğin içerisinde ''-de'' eki olan bir kelime kullanacağız. bu ek ''dahi anlamındaki -de'' mi , yoksa ''ismin -de hali'' mi ayırmak aslında çok kolaydır. bu yöntemi de bana ilkokul hocam öğretmiştir. allah razı olsundur. cümle üzerinde gösterelim;

örnek cümle ---> ''banuda bende kaldı.'' işte kural dışı bir yazım. peki nasıl anladık? şöyle ki; cümle içerisinde geçen ''-de'' eklerinden , ''dahi anlamında gelen -de'' çıkarıldığında , cümlede anlam bütünlüğü bozulmaz , fakat ''ismin -de hali'' olarak kullanılmış ''-de'' eki cümleden çıkarılırsa , anlam bozulacaktır.

ilk -de eki için uygulayalım ve cümleden çıkaralım---> ''banu bende kaldı'' ---> anlam bozulmadı. demek ki bu ''-de'' , ''dahi anlamına gelen -de'' ve ayrı yazılması gerek.

ikinci -de eki için uygulayalım ve cümleden çıkaralım---> ''banuda ben kaldı'' ---> anlam bozuldu. bu da gösterir ki; bu -de eki ''ismin -de hali'' olan ''-de'' eki ve ayrı yazılmayacak... bu işin pratik çözümü budur.

doğru yazım: banu da bende kaldı.

bu kadar...
sözlükte kimilerinin üzerinden bolca ego tatmini yaptıgı durumdur.insanın derdi yardım etmekse alta enrty girmez o adama msj atar.
şu aralar (gerek entrylerde, gerek başlıklarda) sözlükte, sıkça gerçekleşen durum.
HAYATIN YANLIŞ YERLERE YERLEŞTiRDiĞi ; TAM AŞKI BULMUŞKEN NOKTAYI KOYDUGU , ACILAR BAŞLARKEN ViRGÜLLER KOYDUGU , ÖLÜMLER BAŞLARKEN ÜÇ NOKTA ATTIGI HER DAiM KARŞIMIZA ÇIKABiLiTESi YÜKSEK HATALARDIR.
zaman zaman göze çok batmayan ama yerine göre de çok can yakabilen hatadır. şimdi neyse bir tanım yaptım format gereği, örnekleyemiyorum. tanımlayamadığım örneği verip kaçayım bari. bu hataları sanki yapmak ya da yapmamak hiç önemli değilmiş gibi yazışmalarına bol bol serpiştiren, dile saygısı sıfır bazı arkadaşlara ithafımdır: ulan oğlum zaten zihninden geçeni sözlü dile döktüğünde bir anlam kaybı yaşanıyor. sözlü dilden yazılı dile çevirince de keza öyle. e bir de yazıda hata yaparsan senin soğan cücüğü beyninden geçeni nasıl anlayalım biz? yoksa müneccim mi olmamızı istiyorsun ulan dallama!
bunlardan biri de noktalama işaretlerinden sonra aralık koymamadır. Halbuki dilimizde noktalama işaretlerinden sonra mutlaka aralık konulur (ilkokuldayken öğretmenler bir parmak arası boşluk koyulması için aralara parmakları koydurup öyle yazdırırlardı.). "ayşe,fatma,hasan,hüseyin gitti." veya "biz gitmedik.onlar gelmiş" gibi yazımlar hatalı yazımlardır. doğrusu şöyledir: "ayşe, fatma, hasan, hüseyin gitti. "biz gitmedik. onlar gelmiş."
Not. Bu hata, büyük bir hatadır. yazarlarımızda son zamanlarda sıkça gördüğüm için yazmak istedim.
kendi adıma en vahim olanı "dahi anlamındaki de" nin insanlar tarafından bir türlü anlaşılıp doğru kullanılmayışıdır. ben bu "de" ye haksızlık edildiğini düşünüyorum efendim. kardeşi "ki" bu kadar muzdarip değil bu durumdan. çünkü insanlar "ki"nin hangi durumda ayrı yazılmasını bilmediklerinden ötürü yanlışlık yaparken "de"nin ayrı yazılması gerektiğini bilmelerine rağmen önemsemedikleri için bunu hatta 'aman ne olacak sanki' tavrıyla karşıladıkları için bile bile, göz göre göre bizim "dahi anlamındaki de"mizi ayrı yazmak yerine kelimeye bitiştirveriyorlar. oysa şöyle bir baksalar nasıl bir görüntü kirliliği yarattıklarını kendileri de görecek ler ama... neyse...
efendim ben burdan affınıza sığınarak birkaç kelimenin yazımında yapılan hatalardan duyduğum rahatsızlıktan ötürü nasıl yazılması gerektiğini paylaşmak istiyorum.*
alt alta sıralamak gerekirse
her bir
her bir şey(bu tdkda yok. kendi kişisel kanaatimdir ki, bir şey ayrı yazılıyorsa her bir şey de ayrı yazılır. 'her birşey'şeklinde yazılamayacağını düşünüyorum, aksi savda olanları saygıyla dinleyeceğimdir.)
her daim
her dem
herhangi*
herhangi bir
herhangi bir şey
herhalde (belki anlamında)
her halde (mutlaka anlamında)
her şey (tdk'nın yazım klavuzunda nasıl yazılacağı gösterilmemiş ancak sözlüğünden bir örnek vermem gerekirse, "kuşsütünden başka her şey var" demiş tdk)
hiçbir*
hiçbir şey(yanlış yazımları: hiç bir şey/ hiç birşey/ hiçbirşey)
hiç kimse
bir an
bir an evvel
bir an önce
bir anda
birçok*
birkaç*
birtakım(sıfat, "Aklından son süratle birbirini tutmaz, birtakım düşünceler geçiyordu."- H. Taner.)
*Biraz, birkaç, birkaçı, birtakım, birçok, birçoğu, hiçbir, hiç­biri, herhangi belirsizlik sıfat ve zamirleri de gelenekleşmiş olarak biti­şik yazılır.kaynak:
http://www.tdk.gov.tr/TR/...49816B2EFD4E0E8C92CD73B10
aşalamak - yanlış.

aşağılamak - doğru.
gayet doğal bir durumdur. zira ben imla kurallarını bilmezken, uyarılar sayesinde dikkat ettiğim ve yapmamaya özen göstererek öğrendiğim hataladır.
üzerinde fazla durulması sakıncalı hataların genel adı. aman deyim gençler:

(bkz: surekli imla hatasi bulan erkek potansiyel gaydir)
gün olur da ölürsem (hehe ölümsüzüm ben aslında siz yabancı değilsiniz diye ifşa edebülürüm) adımla hatırlanmalarını istediklerimdir..hatalardır , keşke de tek yaptığım hatalar olsalardır..
türkçe de imla hataları sabittir. herkez, yalnıs, yanlız, kıral, sıpor... vs yanlıslar sıklıkla yapılır.
son zamanların modası.
(bkz: çarpraz)
güzel bir hakan peker şarkısıdır.

tenimi ikiye böldüm bu gece
içimde çöllerin güz fırtınası
adını yazdırdım öbür yarıma
okunmuyor bile imla hatası.

unuttu bedenimin her bir hücresi
suya yazılmış bir aşk gecesi
nefesin yetmiyor yapma nafile
aşkı yakmak olur bundan sonrası

çocuk bir gülüşle yatsam dizine
mor sancılar var ya tam yüreğimde
çizilmemiş resim gibi yoksun yoksun
aşkı yakmak olur bundan sonrası
(bkz: yazım hataları)
Kocaman okumuş yüksek tahsilli ve de über zengin iş adamlarına hiç yakışmayan yanlış.
insanlardan soğuma sebebi.
iyide yayına vermeden evvel önizlesenmidir nedir diye bahanesi olamaz dediğim sözlüklerde sıkça gördüğüm durum. önizle butonu var adamlar boşuna yapmadı bunu.