bugün

Daryush Shayegan'in Metis Kitap 'tan çıkan yapıtı. Alt başlığı: "Geleneksel Toplumlarda Kültürel Şizofreni"dir. Yazar kitabını "tarihte geride kalmış ve değişimler şenliğine katılmamış uygarlıklardaki zihin çarpıklıkları üzerine bir deneme" olarak tanımlar.

Önsöz'de şöyle der:
"Yaralı Bilinç, Varlığını irani-islami dünyadaki kişisel deneyime borçlu olmasına rağmen, bu kitabın menzilinin yalnız o dünyayla sınırlı olmadığını ve bir bakıma, zihinsel yapıları hâlâ geleneğe bağlı olan ve modernliği sindirmekte güçlük çeken uygarlıkların çoğunu ilgilendirdiğini düşünüyorum."

"Biz periferi insanları, farklı bilgi blokları arasındaki çelişkilerin zamanında yaşıyoruz. Birbirlerini iten ve karşılıklı olarak biçimsizleştiren bağdaşmaz dünyalar arasındaki çatlağa düşmüşüz. Zihin açıklığıyla ve hınç duymadan üstlenildiğinde bu ikiyanlılık bizi zenginleştirebilir, bilgi sicillerini geliştirebilir ve duyarlılık yelpazesini genişletebilir; oysa bilginin eleştirel alanından dışlandığında, aynı ikiyanlılık duraklamalara neden olmakta, bakışı sakatlamakta ve tıpkı kırık bir aynada olduğu gibi, dünya gerçekliğini ve tinsel imgeleri biçimsizleştirmektedir."

Daryush Shayegan

iÇiNDEKiLER


I Çatlama
Aynı Zamanda Bir Başlangıç da Olan Bir Sona Ertelenmişlik
Tarihte "Tatil"
iki Örnek: Çin ve islam Dünyası
Kimlik Kaybı Korkusu

II Ontolojik Uyumsuzluk
Gerçek Hep Başka Yerde
Skolastik Köhneleşme
Paradigma Değişikliği
iki Paradigma Arasında Çelişki Zamanı

III Çarpıklıkların Alanı
Fikre Geç Kalmış Bir Bilinç
Yamanın iki Yüzü: Batılılaşma ve islamileşme
Mekân-dışı Bir Dünya

IV Çarpıklıkların Toplumsal Zemini
Entelektüeller
ideologlar
Teknokratlar
Tanrı Stratejisinin Uzmanları