bugün

Bir cam içindeki iki elektrot arasındaki yüklenme ile oluşan ışık kaynağıdır.Xenon farların ışık akışı halojen farlardan 2.5 kat fazladır.
arabalarda, bulunduğu takdirde far yıkamasının da bulunmasını zorunlu hale getiren sistem. çünkü xenon farlar, farın önündeki cam kirlendiği zaman halojen farlardan da kötü aydınlatmaktadırlar. bunun nedeni ise ışınların kirlenmiş yüzey yüzünden halojen farlara oranla çok daha fazla kırılmalarıdır.
şu aralar yavaş yavaş demmode olmaya başladı. moda için (bkz: led)
aslında normal far sistemine sahip araçlara, profesyonelce uygulanmadığında, sadece şık duran ve yolu aydınlatmaktan ziyade karşıdaki sürücüye zor anlar yaşatan far sistemidir.
Standartler gereği far yıkama sistemleri ve elektronik far yükseklik ayarı ile birlikte kullanılması gereken, halojen ampulden daha fazla aydınlık veren, daha az enerji harcayan aydınlatma sistemidir. Mercek içindeki bir sistem yardımıyla hem kısa hem uzun ışığı aynı fardan elde eden sistemler ise bi-xenon far adını almaktadır. Gelecekte led farlarla yarışacak olan bu sistemin günümüz led teknolojisi karşısındaki en önemli avantajı menzilidir. Dunyanın bir cok bolgesinde halojen farlara uygulanan xenon far kitleri, farın yapısına göre yarattığı yansımalarla hem karşı şeritteki sürücünün gözünü almakta, hem de kötü hava koşullarında araç sürücüsüne zor anlar yaşatmaktadır. Sonradan takılan kitler genelde uzakdoğu menşeilidir ve kaliteleri dolayısıyla özellikle ballast arızalarıyla kullanıcılarının başını ağrıtabilir. Bu durumda garantiye verdiğiniz ballast ın tamiri ve ya yenilenmesi süresince halojen ampulle gezmek durumunda kalır ve aracınızın sibirya kurdu görünümünü sakat van kedisi görünümüyle değiştirmek zorunda kalırsınız.
benim gibi 6 numara miyop biri için en ideal aydınlatma ekipmanı sislere kadar taktırdım.
bu arada lazer yaptırdım çizik ama yinede onca sene 6 numara olunca kolay kopmuyor senden.
kırasım gelen farlardır. karşıdan gelen aracın xenon farlarına maruz kaldığınızda kısa süreli körlük yaşayabilirsiniz.
günümüz türkiye'sinde çin malı olan farlar gözleri almakta birebirdir. genellikle apaçi tayfası taktırır. kısa farı bile açsa gözünüz sikilir ki uzunları açmasın zaten.
6000 kelvinden ilerisi yalandır.

ışığın lümen değeri arttıkça ışık maviye ve daha sonra mora dönmeye başlar. ki bu durum 8000 kelnvinden sonra başlar. değer arttıkça görme mesafesi düşer.

ışığın lümen değeri düştükçe ışık önce beyaza daha sonra sarıya dönmeye başlar. bu durum 6000 kelvinden aşağısı için geçerlidir. değer düştükçe daha iyi görürsünüz.

hem görüntü olsun hem iyi göreyim derseniz en güzeli 6000 kelvindir ki kendisi buz mavisidir.

ben kendim az sarıya çalan ve 6000 e göre daha iyi gösteren 4300 kullanmaktayım. zaten araba üreticilerinin çoğu orjinalinde 4300 kelvin kullanmaktadırlar.
ağabeyciğimin ford fusion marka arabamıza son olarak taktırdığı eklentidir.
kullanıldıkça aydınlanan bir ışığı vardır, epey de bir pahalıdır ama görüşü netleştirdiği bir gerçektir.
sonradan monte edildiyse o araçla araç muayenesinden geçmek imkansızdır. dün itibari ile sonradan xenon taktırılan araçla muayeneye gidilmiş ve sadece bu far yüzünden muayeneden geçilememiştir. sonrasında soluk sanayide alınmış ve emaneten normal ampuller takılmıştır ve tekrar muayeneye gitmek için beklenilmektedir.
benim gibi kıroların sevdiği araba farı olur kendisi. bildiğin audi falan alsam bile zenon olacak o farlar ahahahha.
fabrikasyon olmazsa muayeneden geçmeyen far türü. gece de gözü çok alır.

edit: buradan eksileyen beyaz şahinciye selamlar.
Bi xenon olunca tadından yenmeyendir.
Eğer birde mercekli xenon ise cok şahane olur.
hakikaten arabaya farklı bir duruş katan far sistemi.

fakat xenon ile alakalı bazı bilgiler yanlış bilinmektedir. kısaca değinecek olursak;

xenon ampulunun k değeri ne kadar yüksekse o kadar iyi aydınlatır. yukarıda da bahsettiğim gibi özellikle bu konu çoğu kişi tarafından yanlış bilinmektedir. k değeri ışığın rengini, lümen ise ışığın şiddetini belirler. yani xenon ampulunun k değeri ne kadar artarsa ışığın gücüde o kadar düşer. osram, philips, ge gibi markaların tamamının orjinal xenon ampulleri 4300k'dır. olması gerekende budur. aydınlatma seviyesi en yüksek ampullerde onlardır. k değeri dahada yükseldikçe ışığın rengi değişir daha güzel görünebilir fakat ışık şiddeti azalacaktır.
yaklaşık değerler şu şekildedir:

4300k = 3200 lümen
6000k = 2800 lümen
8000k = 2300 lümen
10000k = 1800 lümen

not: 6000k'dan sonra keko, kro şahinciler kullanıyorlar bilginiz olsun.
Trafikte karşıdan gelen kişinin beynine beynine indirilen far çeşidi.

Amacı hala bulunamamıştır.
Cennete gitmeyi garanti ettiren far. Zira size söve söve günah bırakmaz.
tır ve otobüs şoförleri diğer araç sürücülerine göre yüksekte bulunduğu için standart uzun fardan pek rahatsızlık duymuyorlar sanırım bu yüzden uzun farları ile diğer sürücüleri kör etmekten de çekinmiyorlar.xenon far ile tırların ve otobüslerin farlarına kafa tutabilirsiniz.

tabi güzel görüntüsünü de unutmamak gerek.
Hız limitinin üst sınırında seyrederken bu farlarla sellektör yaparak yol istendiğinde frene bastıran ve etkisi geçinceye kadar tepki vermediğimiz far tipi.
güncel Önemli Başlıklar