bugün

kendisi x isinlarini bulmak icin yaptigi calismalar esnasinda kendi esine bile ne yaptigi konusunda aciklama yapmamistir. bu durumu kendisi su sekilde aciklar."I was working on something which, when people learned about it, would make them say 'Roentgen must have lost his mind". Yani "Oyle birsey uzerinde calisiyordum ki; insanlar ogrendiginde 'Rontgen kafayi yemis olmali' diyeceklerdi.". Calismasi esnasinda sonuca yaklastigi birkac gun tum islerini birakmis, ve labaratuvarda yiyip icip sabahlamis, asistanlarini bile labaratuvarina sokmamistir. Aldigi sonuclari bir biyolog arkadasi ile paylasan Roentgen ilk baslarda calismasinin dogruluguna inanamamis, ancak daha sonrasinda bulusunu dunya ile paylasmistir. Tipta ilk radyografi, bugun isimlendirdigimiz sekliyle ilk cakilen Rontgen, ise Roentgen in esinin eli olmustur. Iste boyledir x isinlari ve Roentgen. *
27 mart 1845'de lennep-prusya'da doğmuş, 10 şubat 1923'de münih-almanya'da ölmüş alman biliminsanı.
röntgencilerin babası niteliğindeki zat-ı kerim.
modern fiziğin ba$langıcı, modern fizikçilerinin babası olan bilimadamı..
bugün Ölümünün 86. yıl dönümü olan Alman fizikçi.
Almanlar'ın "Röntgen Işınları" dediği, fizikçiler tarafından "X-Işınları" olarak isimlendirilen elektromanyetik dalgaları keşfeden Alman fizikçidir. X-Işınlarının canlı dokusundan geçebildiğini de keşfederek tıbba büyük katkı sağlayan, fizikçi olmazsa kimse yaşayamaz düşüncesini doğrulayan bir şahsiyettir...
yüksek ögrenimini isvicre'nin zürih kentinde tamamlamış alman makine mühendisi fizikçi. ilk Nobel Fizik Ödülü sahibi. Bu ödülden aldığı 50.000 kron u Würzburg Üniversitesi'ne bağışlamıştır.
x ray bilinen adıyla kendi isminin verildiği röntgen filmini bulan mucid. deneyleri sırasında kendi parmaklarını kaybetmiştir.
1889 yılında patent enstitüsü başkanının "artık keşfedilecek bir şey kalmadı" sözünden 6 yıl sonra x-ışınlarını keşfederek @2 hadisesi yaşatan bilim adamıdır. işin ilginci x-ışınlarının keşfinden 1 yıl sonda becquerel radyoaktivite'yi keşfetmiştir. kısacası enstitü başkanının içinde boy veren verene olmuştur.
''ben sizin içinizi bilirim'' sözünün sahibi. *
görsel

1896'da Wilhelm Röntgen tarafından çekilen ilk röntgen görüntüsüdür. eşi Anna Bertha' ya aittir.
O dğilde düşünsene türkiye den birinin bulduğunu.. ben bi “yılmaz” çektireyim ya da doktor beni “koç” çektirmeyr gönderdi.. ya da doktor “yıldırım”ına baktığımda üç çeşit kırık görüyorum.. dese.. yok abi türkiyedeki soyisimleriyle olmuyor yav.. nasıl oturmuş bu röntgen yıllar içinde.. çok garip değil mi?