bugün

kitap okumayı sevmeyen ve ingilizcesi(veya türkçe dışında yabancı dili) yeterli düzeyde olmayan kişiler için ağır, sıkıcı olan oyun(?) türüdür.

daha çok birincil kişili anlatım ile oluşturulan roman türüdür. romandan ana farkı bir kitap üzerine yazılmış olmaması*, elektronik ortamlarda oyun olarak piyasada olmasıdır. ayrıca bir güzel özelliği de kitapların aksine bu tür oyunları çıkaran insanlar genellikle ekonomik hiçbir kâr gütmeyen insanlar olduğundan bu tür romanları elde etmek için genellikle para harcamanıza veya korsan yollara başvurmanıza gerek yoktur. bir başka farkı da bu türü yapanlar bir tek yazardan oluşmuyor, bir çok yazarın, ressamın, grafikerin, müzisyenin bir araya gelmesiyle oluşur. evet visual novel(görsel roman) dediğimiz olay, karakterin içinde bulunduğu ortamı resimle ve müzikle betimlemesiyle kafanızda daha kolay bir resim canlanmasını da sağlayabiliyor.

görsel

ayrıca iletişim kurduğunuz karakterlerin yüz ifadeleri de yardımcı olmaktadır.

görsel

bir de evet dilleri ağır oluyor sonuçta bir roman türü. romandan bir diğer farkı da sadece bir senaryoya, kurguya sahip olmamasıdır. senaryo ilerledikçe ana karaktere olayın gidişatını, romanın sonunu değiştirebilecek seçenekler, tercihler, kararlar sunulmaktadır. hani dersiniz ya "ulan keşke şu tipsizle evlenmeseydin de ananın ve kendinin canından olmasaydın, senden daha beklentilerimiz vardı."* işte o pişmanlık duygusunu değiştirebilecek seçenekler sunmaktadır. ve evet tabi eğer verdiğiniz kararda sıçarsanız, romanın ortasında veya başında birdenbire veya sonunda istemediğiniz bir şekilde game over olma ihtimaliniz de var. game over derken save'den tekrar alayım şeklinde değil, romanlar kötü sonla da bitebiliyor. bu yüzden vereceğiniz kararlarda iyi düşünmeniz ve kötü sonu gerçekten istemiyorsanız korkak bir tavuk gibi internete başvurmanız gerekebilir. e tabi kötü son sizi mutlu etmeyince aldığınız save'den tekrar başlarsınız okumaya.

görsel

bu türün ana vatanı tahmin edilebileceği gibi japonyadır. çoğu anime bu türden doğmuştur. hatta japonya kökenli olmayan insanlar bile visual novel yaparken genelde ana mekanı ve karakterleri japon olarak seçerler. ülkemizde ise bu tür hiç gelişmemiştir ve bu yüzden hiçbir novel'da türkçe seçenek yoktur. bizde visual novel okuyanların sayısı 3 basamağı zor geçecektir diye tahmin ediyorum. sonuçta arkadaşa önerirken genelde "olum bak liseli kız tavlayıp yatağa atıyosun süper"* gibi yalan* yanlış bilgilerle anca başlatılıyor insanlar. evde yalnızken kitap okumayı seven ingilizcesi iyi insanların boş vakitlerinde değerlendirebileceği bir etkinlik olarak düşünüyorum. daha önce hiç visual novel okumamış kişilere önerebileceğim sırasıyla birkaç roman;

katawa shoujo*; hayatının belki de en önemli anında geçirdiği talihsiz bir kalp krizinden sonra aile zoruyla yalnızca fiziksel engelli kişilerin okuduğu bir hastane-lise karışımı bir okula transfer olan hisao nakai, içinde bulunduğu depresif durumdan kendini kurtarma çabasında yeni arkadaşlar edinmesini belki de aşkı bulmasını anlatan bir visual novel. oyunda toplam 5 farklı senaryo var verdiğiniz kararlara göre beşinden biri ikinci bölümde başlıyor ve birine kitlendiğiniz anda diğerine geçemiyorsunuz. bu 5 farklı senaryo içerisinde toplam 6 farklı mutlu son, 3 ne iyi ne kötü son*, 5 tane de kötü sonu vardır. 5 senaryonun her birini 5 farklı kişi yazdığından her senaryonun ağırlığı, esprileri farklıdır ve birinden aldığınız tat diğerinden farklı olacaktır. genelde visual novel'a başlayan kişilerin ilk romanı olur ve hakkını verir. sade ve kolay bir arayüzü, ağır bir dili vardır ve olağanüstü olayları işlemez.

narcissu; üstteki romana nazaran daha kısa, daha hafif bir roman olup ölümcül derecede hasta olan ve hastanede tanışan iki kişinin ölüme karşı çektiği resti anlatır.

clannad; katawa shoujo kadar uzun ve sürükleyici bir roman. farkı birebir ilişkilerden ziyade; ailenin, birlikteliğin ve beraberliğin önemini işler ve depresif duygulardan ziyade hüzünlü ve acı duyguları işler. oyunun başında 5 farklı senaryosu vardır, hepsini bitirdikten sonra 6. bir senaryo açılır. aynı isimli ve bu romandan esinlenmiş* bir anime versiyonu da mevcuttur. fakat animeler genelde visual novelları batırdığından ve çocuksu olduklarından izlememiş olsam da tavsiye etmem.