bugün

Var olmayan fark. Sanırım. Senin özel mülkiyetini (burada söz konusu mülkiyet para) senin iznin olmadan alıp kullanma durumu söz konusu. Bunu bir insan yaptığında kanuna karşı gelmekken devlet yaptığında kanunun kendisi oluyor. Absürd ama kabullenilmiş ve sorgulanmayan bir durum.
fakat devletin aldığı parayı sorgulama hakkına sahipken hırsızın çaldığı parayı sorgulayamazsın.
Paranın sorgulanıp sorgulanamamasının en ufak bir önem ihtiva etmediği fark. Burada mantığını aradığımız şey eylemin kendisi, sonuçları veya sonrası değil.
Vergi hırsızlığa değil de gaspa benzer. Hırsızlık da çalınan mal hissettirilmeden alınır.
devletin aldığı parayı sorgulayabileceğimize inanan pırıl pırıl, kirlenmemiş yazarları bize göstermiş farklardır. Türkiye' de en son açıklanan rakamlara göre 90 milyon adet telefon kullanımdadır ve bunların en az 40 milyonunun her ay tl yüklediğini düşündüğümüzde, her ay bakiyeden düşen 2 tl '' telsiz vergisi '' nin toplamda 80 milyon tl' yi bulup bu paranın nereye gittiği yıllardır milyonlarca insanın bilmediği bir muammadır.

ccc devlet baba ccc
hırsız kendi geleceği için çalar, malını gasp ettiği kişiye herhangi bir şey vaad etmez, malı gasp edilen kişi zaten menfaat bekleyemez.

devlet kendi geleceği için vergi toplar, bunun karşılığında hizmet verir ve kamu güvenliğini sağlar, bunlar vergi veren kişinin doğal haklarıdır.

pratikte ise... neyse.
Hala eylemin sonuçlarına odaklanılan karşılaştırma. Kamu güvenliği sağlanacak, hizmet sağlanacak falan filan da a) bunlar zaten karşılıklı rıza esasına dayalı serbest piyasada karşılanabilecek hizmetler. Devlet bu hizmetleri sağlamayı üstlenirken kime sordu? Ben bir toplumsal sözleşme imzaladığımı hatırlamıyorum. B) bu eylemi hırsızlık olmaktan çıkarmaz.
Gündemdeki Haberler
güncel Önemli Başlıklar