bugün

neden dünyaya geldikleri bilinmeyen insanlar guruhu.
(bkz: varoş gülü)
(bkz: asiriizm)
fakir semt..
şehrin kenar bölgelerinde kalmış,çoğunlukla yoksullardan oluşan,her köşebaşında bi kaç delikanlısının karı-kız geçmesini beklediği semtlere verilen genel ad.
ne köy gibi kısıtlı imkanlara, ne de şehir gibi gelişmiş yaşam standartlarına sahip, köylü ve şehirli saflarında yer bulamayan, arada kalmış, arada kalmanın kompleksini omuzlarında taşıyan yerleşim birimi.
radikal iki'de kemal gökhan gürses'in yazıp çizdiği köşesinin adı.

"şehirde görmeye tahammül edemediğimiz 'ötekiler'in masalı."
(bkz: getto)
antalyadan kopup gelen fanzindir.
arka iç kapaktaki sesleniş ile gönüllerde taht kurmuştur ilk sayısından.
şöyle ki:

"çıktığınız kızların güzelliği ve ayağınızdaki ayakkabının kalitesiyle adam olduğunuzu zannedersiniz,
erkek arkadaşlarınıza baba parasıyla alınmış lüks arabalarda oral seks yapmaya bayılırsınız,
sınıf arkadaşlarınız rakibinizdir ne malzeme ne de not paylaşırsınız,
aile ilişkilerini alışveriş olarak görmek sizin doğal huyunuzdur,
babalarınızın gözünüzde bankamatikten farkı yoktur..
militan mı?
başka insanların mutluluğu için kendini feda eden enayidir..
sizlere kızamıyorum, sizler de kurbansınız.. ama benden uzak durun..
ve "neden asosyalsin?" diye sormayın.."

50 kuruş karşılığı bursada, burç pasajı ezgi kitabevi ve inegöl çarşısı şenol hmstan, istanbulda istiklal caddesi mephisto ve beyoğlu leman kültürden temin edilebilir.
5 inci katta inek beslenmesi olağan mahalle.
gelir seviyesi düşük insanların yaşadığı ve suç işlenme oranları yüksek mahalleler...
babaları genelde işçi sınıfına mensup olur, anneleri camdan cama bağırarak konuşur ve sokaklarada deli gibi halı yıkar. bu ana babaya sahip insan. bide bunların artisleri de var ki sormayın v yaka pembe tişrötler giyip kafaya da jöleyi bastılarmı yolda tarkan gibi gezerler. aman aman evlerden ırak.
fakir insanların genellikle fakirce konuştuğu bir cehennemdir varoşlar eroini esrarı bir yerde kol gezerken bir yerde emekçisi evine helal lokma götürmeye uğraşır kendine has nasmus anlayışı vardır buraların insanları ikinci hatta üçüncü oda olmadı sınıfta kalmış bireylerdir her zaman aç ve arkasız yaşarlar televizyon denen kutuya bakıp hayallerini canlandırırlar beyinlerinde

son olarak rahmetli sabancının bir lafı vardır
gecekondulardan çıkıp gırtlaklarımızı kesecekler
eğitim olanakları, barınma, sağlık, güvenlik, ve kabul görme gibi insanın temel ihtiyaçlarından yararlanabilmek için şehire göçmüş ama burada da geldiği yerden daha kötü şartlarda yaşamaya başlayan insanların yaşam savaşının çok vahşi anlarına sahip olunan mekan.
macarca'dan türkçe'ye geçmiştir ve kent anlamına gelir ki, bu da, türkiye'nin içerisinde bulunduğu kültürel karışıklığı çok güzel tarif eden bir ironidir. *
g star'dan aldigi ayakkabi donusu, simit center da soluklananlardir
arka planda kalmaya mahkum fakir kısım. bu kelimeyide daha çok kendileri kullanırlar. (sitem amaçlı)
cool adam'ın savaş açtığı insanlar.*
Arada kalanların yaşadığı yerdir.Şehirli olabilmek ya da en azından şehirden pay alabilmek umudu ile bulundukları köy ya da kasabada 'falan hanım' ve filan bey iken yeni yurtlarında hanımlıktan ve beylikten uzak muameleye maruz kalanlardır.
Yurt değiştirmek sanki çok kolaymış gibi bu uyum sağlama aşamasında saçma bir aşağılanma görürler.insanlar evlerini değiştirdiklerinde bile mahalleye,komşularına alışmaları uzunca bir zaman alırken onların 40-50 yıllık ata-dede topraklarından ayrılıp büyükşehire adım atar atmaz adapte olabilmeleri beklenir.Geldikleri yerlerdeki tüm sıfatları bir anda silinmiştir,işsizlikle boğuşurlar ve kendi sosyal çevrelerinin doğal olarak kendi kurallarını yaratırlar.Tuh kaka diye atılıverirler ve hemen evlerini yıkmaktan söz eder birtakım beyzadeler.Devlet şehre uyumları için uğraşacağına şehirden uzaklaşmalarını ister.Ancak mesela Armutlu'da etrafı Etiler,Emirgan..vs gibi lüks semtlerle çevrili,yolun hemen altında baraka misali bir evde temizlikten gelmiş kadın ve aylardır iş arayan erkeğin şöyle bir başını yukarı kaldırıp da gördüğü manzara karşısında neden hırslandığını anlayamaz.'Gelmesinler kardeşim' der,ama bizzat kendisi yağız delikanlı döneminde gelmiştir büyükşehire.Yaşadıkları sosyolojik,ekonomik ve de psikolojik sorunlar saçma karşılanır.Şöyle bir şehrin içine girelim deseler 'apaçiler indi' denir.Hadi bunlar sosyoloji..vs bilmezler ama hiç mi Orhan Kemal okumamıştır diye düşünesi gelir insanın.
Varoşta yaşayanın bir ömür boyu orada yaşaması beklenir,ya da 'köyüne geri dönmesi'..iki üç fabrika daha kuralım,üretimi arttırmanın çarelerine bakalım,bunlar işçi sınıfına dahil olsun,sosyalleşsinler ,şehir hayatına katılıp kentli olabilme yolunda sağlam adımlar atabilsinler denmez de seçimden seçime sokaklarında elinde yardım paketleri ile yürürken çamurlanmış ayakkabısına zoom yapan kameraya bakarak 'işsizlik azalacak' denir.
tanım: macar dilinden dilimize girmiş kelime olmakla beraber "kenar mahalle" anlamında kullanılmaktadır.
örnek: adana'daki anadolu mahallesi, şakirpaşa mahallesi gibi.
(bkz: çinçin)
temel anlamda kenar mahalleyi ifade eder. varoş kız, varoş baba ifadeleri anlatım bozukluğudur.
Büyüdüğümüz sokaklara, mahallelere, evlere, yaşantıya elitlerin hitabı.

Ayrıca bir hakaret... evet annemden öğrendim geçenlerde bunu. Bu konu üzerine birkaç arkadaşla tartışırken "ben varoşlarda büyüdüm bununla gurur duyuyorum" dedim. Sevgili validem ne varoşu sen varoşta büyümedin dedi. Herhalde hakaret olarak algıladı bunu. Egemen medya büyüdüğümüz yetiştiğimiz yerleri öyle kötülemiş öyle nefretle işlemiş'ki ekranlarda, varoşlarda yetişmek lüks yerlerde oturmamak yadırganmış... hemde bizler tarafından.

istanbul/Kartal/Yakacık çarşı mahallesinde doğdum büyüdüm. Yakacık elitlerin mekanı mıydı? Evet aşağıda ayazmanın altında zenginlerin villaları vardı ama bizler hep çamurlu yollarında yürüdük istanbul'un.
En büyük hedefi elinde eşşeğin ziki ebatında bir samsung mobile ürünü taşımaktır.
burada yaşayanlara varoş çocuğu denir, ve bu çocuklar genellikle nerden geldiklerini unutup değişik haller almaya başlar zamanla.